Buffé 1
SMAK GUIDE 1. RAPSOLJA KALL- OCH VARMPRESSAD Inne
håller bland annat omega 3 och 6. Vegetabilisk olja 3. 5. Smak: Den kallpressade är smakrik och fyllig medan den varmpressade är mer neutral. Passar till: Kallpressad – i sallad och dressingar. Varmpressad – till stekning och i bakning. 2. LINFRÖOLJA Högt innehåll av omega 3-fettsyror. Smak: Skarp smak eller neutral. Passar till: I dressing. Bör inte användas till stekning eller fritering eftersom fettsyrorna är känsliga för hög värme. 3. OLIVOLJA Rik på enkelomättat fett och ofta antioxidanter. Smak: Finns i flera smakstyrkor beroende på olivsort och framställning. Passar till: Olivolja klarar normal upphettning och fungerar bra i alla typer av matlagning, marinader, dressingar och bakning. 1. 4. 2. 5. SESAMOLJA Rik på omättat fett. Smak: Neutral eller med sesamsmak. Passar till: Passar bäst som smaksättning i marinader, soppor och dressing men går även bra att steka i. Musslor med fänkål Här får klassikern moules marinières ny smak med fänkål. Smakrikt, lyxigt och så mycket enklare än du tror! 2 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 kg färska blåmusslor 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 1 fänkål 2 msk smör 3 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 2 timjankvistar ¾ tsk salt ½ tsk svartpeppar 1 dl hackad persilja GÖR SÅ HÄR 1. Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Är det någon som öppnat sig, knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den. Sugen på en vardagsrätt? Recept på krispig lax med nudlar och broccoli hittar du på buffe.se. 2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva fänkålen tunt. 3. Fräs lök, vitlök och fänkål i smöret ca 5 minuter på låg värme tills det mjuknar. 4. Höj värmen och tillsätt musslorna. Låt fräsa någon minut. Tillsätt vin, grädde, timjan, salt och peppar. Låt koka under lock tills musslorna öppnat sig 3–5 minuter. 5. Strö över persilja och servera direkt, gärna med ett gott bröd. 9 BUFFÉ #01/2019 4. KOKOSOLJA Består till 90 procent av mättade fettsyror. Smak: Neutral eller med kokossmak. Passar till: Kallpressad kokosolja är värmekänslig och bör därför inte hettas upp medan varmpressad fungerar bra att steka i eller till bakning.