Lokaltidningen Kanalen 1
12 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 35 • VECKA 35 • TISDAG 31 AUG • 2021 • ÅRG 26 kultur &nöje på all mat VÄLLAGAD MAT OCH FIKA Vi serverar 3/9 BeatUs 1/10 Norrtälje Countrybrudar Håll koll på vår hemsida för fler datum! KVÄLLSÖPPET ONSD-SÖND Mer info och öppettider se hemsida ----> Stor veranda och gott om platser inomhus med platser även på övervåningen Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Boka: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com MINIGOLF • SHUFFLEBOARD • LASERDOME • BOWLING • KANDY´Z 3 sept De allra flesta ställen har sin variant av räksmörgås, även Tingshuset i Wira. Foto: aGneta Johansson TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se 149:Fredagar kl 17-20 0-7 år 10:-/år 8-11 år 89:- Från 12 år Köp MULTIPASS 259:DAGENS LUNCH • CATERING Leverantörsvägen 9, Arninge Telefon: 08-702 09 30 Söndag-Tisdag 10.00-21.00 Onsdag-Lördag 10.00-22.00 restaurang@aktivitetscentertaby.se | aktivitetscentertaby.se | åran.se www.osterakerskonsthall.se Välkommen till Kafé • Konsthall • Konsthantverk • Antikt • Trädgård • Biodling ÖPPET: LÖRDAG - SÖNDAG KL 12 - 16 Spela så mycket du orkar och vill! Gäller 3 tim i mån av plats - alla dagar och tider. DET HAR SNART GÅTT nio månader sedan Sindy Voon tillsammans med sambon Magnus och vännen Marcus och Mia Lindh tog över restaurangen i Tingshuset i Wira Bruk. Sommarens hit blev de vedeldade pizzorna i bersån. Foto: Privat Fika och fest på menyn i Tingshuset ANNIKA ALM T o m 12 sept • Skulptur och bildväv ERIC ROXFELT T o m 12 sept • Foto HÖSTMARKNAD 5 sept kl 12-15 Köp nyskördade grönsaker och rotfrukter. Försäljning av perenner, snittblommor och honung. Fågelholksbygge i samarbete med Naturskyddsföreningen. Kantarellvägen 12, Åkersberga KULTURVÄRD: NeckmanKonsult Lugnet har sänkt sig över den lilla bruksorten Wira. Daggen glänser i gräset och augustisolens strålar kämpar sig upp bakom den gamla smedjan. Tillströmningen av sommarturister har klingat av men kommersen är inte över – till helgen väntas nya fikasugna och hungriga gäster till Tingshusets restaurang. Förutom den porlande ån bakom Tingshusets restaurang hörs glada röster från bersån. Det är krögarna Sindy Voon och sambon Magnus Gustavsson samt Marcus och Mia Lindh som planerar dagen och kommande helg över en välförtjänt morgonfika. Sindy, Magnus och Marcus har alla ett långt förflutet inom krogbranschen. Jag skulle kunna rabbla upp en rad av krogar, bistron, barer, cateringfirmor och anrika restauranger som de arbetat på – men ingen nämnd, ingen glömd. Vi stannar – Vi vill att våra gäster ska känna att de får en helhet med sitt besök i Wira. Att vi skapar något som fungerar med den övriga verksamheten utan krångel, något som talar samma språk som miljön, säger Sindy och berättar att idén med att kunna baka vedeldad pizza kom till under en resa i Australien för många år sedan. – Nu kunde vi äntligen TILLSTRÖMNINGEN UNDER sommaren av matgäster till Restaurang Tingshuset i Wira Bruk har varit över förväntan, säger krögaren Sindy Voon. i presentationen med att Sindys styrka och drivkraft är att förmedla 20 års erfarenhet av servicebemötande och att se till så att allt fungerar. Magnus och Marcus, med lika många års erfarenhet av att laga god och näringsrik mat, basar i köket. Mia är det matematiska geniet som håller reda på logistik och ekonomi så att de övriga kan hänge sig åt det som de är bäst på – skapa smakupplevelser. Men hur kommer det sig att man byter huvudstadens brus mot en pittoresk 1700tals miljö långt ut på landet? – När vi för drygt ett år Foto: aGneta Johansson sedan såg annonsen om att Tingshusets restaurang i Wira Bruk var till salu kände vi att det låg bra i tiden med att göra ett miljöombyte. Ingen av oss visste något om Wira men när vi kom hit blev vi störtförälskade. De två sista veckorna i december i fjol tog vi över och har sedan dess drivit restaurangen i egen regi, säger Sindy Voon. Med glittrande ögon beskriver hon Wira Bruk som idylliskt och romantiskt med Bullerbykänsla. Hon beskriver också spänningen med nya utmaningar och att lägga fokus på lokalt- och närodlade produkter i såväl mat som dryck. integrera den med verksamheten genom att ha den utomhus i bersån, vilket blev en succé hos våra gäster, säger hon och gläds åt att sommaren varit över förväntan med många gäster dagligen. Nu ser hon och kollegorna Magnus, Marcus och Mia fram emot fina höstdagar med helgöppet och en och annan spontan musikkväll. De har också en hel del bröllopsoch festarrangemang att se fram emot samt kommande storhelger - speciellt hoppas de på att kunna servera sin variant av intimt lantligt julbord och Tingshuset i Wira bruks julplanka. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se UTBUDET på menyn varierar efter säsong. Foto: aGneta Johansson Take away Musikkvällar Premiär TACOBUFFÉ DELICATO OUTLET • DAGENS LUNCH • CAFÉMENY • RÄTTIGHETER • CATERING • GLASSCAFÉ ELEKTRISKA GO-CARTBILAR • ARKADHALL MED FLIPPER, SKJUTSPEL, RALLYSPEL, SPORTSPEL • mat & krogliv