100 ÅR AV HEMLÄNGTAN 1
HSBs nya standardkök. Montering av handtag i HSBs
snickerifabrik Sparreholm. NYA LÖSNINGAR FÖR HEMMETS HJÄRTA Köket har en särskild plats i varje bostad som ”hemmets hjärta”, så utvecklingen av moderna och funktionella kök har varit en av HSBs paradgrenar ända sedan start. Sven Wallander slogs för att lägenheter för människor med lägre inkomster skulle vara modernt utrustade med exempelvis varmvatten och kylskåp. I ett slag gjorde han vitt till det nya svarta genom att ifrågasätta varför en köksspis måste vara svart – han hade sett vita emaljerade spisar i Tyskland. Det blev snart standard i HSB – och begreppet vitvaror var fött. Påfundet med rinnande varmt och kallt vatten applåderades av de boende men mötte kritik från krafter som ansåg att HSB byggde alltför lyxiga lägenheter. Det som kritikerna kallade lyx var dock minimistandard för HSB. Bostaden behövde utformas på ett mer rationellt sätt, för att underlätta vardagens bestyr för de hemarbetande kvinnorna. Därför borde köket vara just kök, inte en sovplats som tidigare ofta var fallet. 1939 introducerade HSB en ny köksstandard med kylskåp i alla lägenheter och en bänkhöjd på 90 cm. Tankarna håller måttet än idag. HSB var även först med att fabrikstillverka standardiserade köksinredningar i stället för att tillverka dem på byggplatsen. På 1940-talet samarbetade HSB med Hemmets forskningsinstitut för att forma en vision av hur det moderna köket borde planeras. Arbetet med att skapa ett mer funktionellt kök har fortsatt ända sedan dess. HSB – 100 ÅR AV HEMLÄNGTAN | 17