STT 1
4 Jord, Skog & Miljö - Bilaga som medföljer STT V
ecka 47 onsdag 21 november 2018 Lokalproducerat kött på säteriet Hela sommaren har utegrisarna på Limmareds säteri glatt hälsat på förbipasserande motionärer. JORDBRUK Den 1 juni i somras hade Margit Bylin och Yngve Larsson bedrivit lantbruk på Limmareds säteri i 40 år. Att vara lantbrukare innebär att vara något av en tusenkonstnär för att få verksamheten att gå runt. Ända sedan de säteriet i slutet av 1970-talet har de fött upp nötdjur och grisar för slakt. De har även självplock av majs, korttidsuthyrning av ett av gårdens hus, skog och så kör Yngve och gårdens anställda maskiner åt andra lantbrukare. De senaste sju åren har de också drivit gårdsbutik där besökarna både hittar kött och korv från de egna djuren, lokalproducerad mat från Sjuhäradsmat och kläder på andra våningen. – Man får vara som en tusenfoting, konstaterar Yngve allt går inte dåligt samtidigt... Som lantbrukare blir man luttrad. Det har inte minst den gångna sommaren visat. Margit och Yngve säljer mycket grillkött i gårdsbutiken på somrarna. I år blev det lite sisådär. – Det började bra, säger Margit och konstaterar att både värmen som avskräckte från matlagning och grillförbudet påverkat försäljningen. – Det blev nog en allmän dåsighet av värmen... Annars har de märkt en Margit Bylin och Yngve Larsson har varit lantbrukare på Limmareds säteri i 40 år. Gårdsbutiken där de bland annat säljer den egna gårdens kött har de drivit i sju år. – Många åker långt för att komma hit, säger Margit. Foto: Tina Hjorth Svensson liten ökning av kunderna. der från närområdet, men en och annan ny dyker upp. – Och det är många som åker långt, då kan de ha åkt förbi ofta och sen gör de ett besök. Under hösten har de märkt en svag ökning, kanske på grund av uppmaningen att köpa svenskt kött. – Och nu börjar julsäsongen. Fast folk började beställa julskinkor redan i juni–juli, säger Margit. Kunderna har också redan börjat beställa prinskorv, julkorv och färs inför jul och Yngve konstaterar att det går åt otroliga mängder färs under december. – Folk gör mängder med korv, det räcker inte med ett–två kilo, de köper tio! ihop en lördagseftermiddag för att göra korv, tror han. De slaktar varje vecka. Inte här i Limmared, utan i Dalsjöfors. – Men allt styckas här på säteriet. I köttdisken ligger bland annat Yngves ”egen” korv, som görs på gårdens råvaror av Lillegårdens kött & chark i Varberg. Hamburgarna i frysen gör de själva. Och varje vecka sätter Margit ihop en veckokasse med middagsmat för fyra dagar. Den marknadsförs på Facebook och på Instagram, med beställning på onsdagar och upphämtning torsdag, fredag eller lördag. Tina Hjorth Svensson tina@stthuset.com ”Man får vara som en tusenfoting...” Yngve Larsson Köper du mer svenskt kött efter sommarens torka? – Nej, jag har alltid köpt svenskt kött. Peter Krii Borås Helene Olsson Tranemo – Jag köper inte mer svenskt kött efter sommaren. Jag har bara köpt svenskt kött under en längre tid. Gunnel Swanson Borås – Inte mer efter sommaren, jag har tänkt på det här med svenskt kött innan med tanke på antibiotika och så. Så ingen förändring för min del.