DMG 1
MAT z INSEKTER – FRAMTIDENS MAT Att äta myror rek
ommendera Baloo redan i Kiplings klassiker Djungelboken (1894). Och visst hade han rätt, den ”sluga, dumma djungelbjörnen”. Med bibehållen befolkningsökning kommer vi redan 2050 att vara över nio miljarder människor som ska dela på jordens sinande resurser. Då behövs det alternativ. T E X T : D A V I D L I L J E F O R S INSEKTER – FRAMTIDENS MAT FÖR ATT KUNNA försörja jordens befolkning menar ledande forskare att vi inom 20–30 år kommer att behöva hitta metoder för att producera dubbelt så mycket mat som vi gör idag. Ett område det satsas stora resurser på är att producera insekter som mänsklig föda – eller rättare sagt, att även få västvärlden att äta dem. Insekter konsumeras nämligen redan av två miljarder människor och i 80 procent av världens länder. Det finns många argument för att äta insekter. Det mest uppenbara är att det sparar det på världens hårt prövade resurser. Att producera ett kilo nötkött kräver tolv gånger mer vatten och föda än att producera ett kilo insekter. Arealen som krävs för att odla insekter är också närmast försumbar jämfört med köttproduktion – vilket gör att insekter kan odlas lokalt, till och med i storstäder. Klimatfrågan då? Den globala köttpindustrin står ensam för 18 procent av världens koldioxidutsläpp, villket är mer än hela världens fordonsflotta tillsammans. Att föda upp en gris producerar 100 gånger mer klimatgaser än motsvarande mängd insekter. Insekter är dessutom väldigt näringsrika och innehåller betydligt 70 DMG z DEN MODERNA GRÖNYTAN 3 2018 Kastanjesoppa med vaktel, glacerat päron, bambularver och shimeji-champinjoner på restaurangen Insects in the Backyard i Bangkok, Thailand. mer protein än vegetabiliska och animaliska proteinkällor. En syrsa innehåller som exempel omkring 70 procent protein, mot 22 procent för en vanlig biff – och 20 procent mer kalcium än mjölk. Dessutom äter du faktiskt redan insekter. 0,5–1 kg fluglarver, bladlöss och kvalster per år följer nämligen med den frukt och de grönsaker vi äter i snitt i Sverige. OLAGLIGT SOM LIVSMEDEL Så varför äter vi inte mer insekter? Till att börja med så är det de facto fortfarande olagligt att sälja insekter som livsmedel i de flesta europeiska