DMG 1
MAT z INSEKTER – FRAMTIDENS MAT länder, Sverige i
nräknat. Men att vi européer i största allmänhet finner tanken på att äta insekter så pass motbjudande är egentligen ett mysterium. De flesta älskar ju skaldjur, som trots allt är besläktade med insekter. En populär teori är att vi under ”alla tider” sett insekter som ”fiender” eftersom de angripit våra skördar. Men nog har väl skördar angripits av insekter även i Afrika, Asien och Sydamerika? Nej, här handlar det såklart om normer och traditioner. Och traditioner är som bekant svåra att bryta. Hur många icke-européer skulle till exempel ställa surströmming, lutfisk eller kaviar på middagsbordet – även om någon sa till dem att det var för planetens bästa? ANGELINA JOLIE ÄTER SPINDLAR Att övertyga fem miljarder människor att äta insekter är således ingen lätt uppgift. Ett viktigt steg i normaliseringsprocessen är att kända människor och förebilder visar vägen. Och där har det faktiskt hänt en del. 2017 valde Angelina Jolie att göra reklam för den kommande NetFlix-produktionen First They Killed My Father genom att bjuda in pressen till en sittning där hon och hennes barn åt insekter och spindlar. 2018 mumsade Oscarsvinnaren Nicole Kidman mjölmaskar, syrsor och friterade gräshoppor i Vanity Fairs serie Secret Talent. Och när Justin Timberlake bjöd in till ”lyssningsparty” för nya plattan Man of the Woods (2018) var det snittar med gräshoppor och myror som stod på menyn. KOBAYASHIS ”SPORF” De senaste åren har insekter också blivit ”fine dining”. Världsberömda restauranger som Noma i Köpenhamn, DOM i Brasilien och Aphrodite i Nice har lanserat spännande rätter med bland annat syrsor, larver och levande myror. På dryckesfronten har den brittiska vinimportören Laithwaite’s lyckats med konststycket att para ihop ätbara insekter med 1000 olika viner. Världens idag mest exklusiva insektsrestaurang hittar vi dock i Bangkok, där chefskocken och matkonstnären Mai Thitiwat sedan 2017 välkomnat Wataru Kobayashis bestickset BUG BUG är speciellt framtaget för att äta insekter. klimatsmarta ”foodies” till sin restaurang Insects in the Backyard. Här serveras inte bara enstaka koncepträtter. Hela menyn är baserad på flerfotingar, tillredda med stor kärlek och smittande passion. Lyssna bara på namnen till rätter som ”Kastanjesoppa med vaktel, glaserat päron, bambularver och spröda Shimeji-champinjoner” eller ”Ravioli på krabba och stor vattenbagge med gurkmeja och saffransås”. Som musik! Glöm förresten det där med kniv och gaffel. Vill du vara ”kung i baren” på insektskrogen investerar du i den japanske designern Wataru Kobayashis bestickset BUG BUG som är speciellt framtaget för att äta insekter. Setet innehåller bland annat en ”sporf” (en blandning av ”spoon” och ”fork”), en liten mortelstöt för myror och en skräckinjagande ”klo” för att plocka upp större kryp med. WITCHETTY GRUB Vilka insekter kan man då äta? Och var sjutton får man tag på dem? Det finns idag nästan en miljon arter av insekter. Av dessa har FN:s livsmedelsorgan FAO fram tills idag identifierat cirka 1 900 71 DMG z DEN MODERNA GRÖNYTAN 3 2018 Ovan: Ätbara insekter på Insects in the Backyard, Bangkok. Från vänster: bambularver, silkesmaskar och stora vattenbaggar Under: Beef tartar med skogsmyror på stjärnkrogen Noma, Köpenhamn. arter som ätbara, så visst finns det en del att välja på. Japanerna föredrar till exempel sina ”zazamushi” (vattenlevande insektslarver) stekta i soja och socker. Den australiensiska urbefolkningen älskar tjocka vita fjärilslarver av arten Witchetty Grub som sägs smaka mandel, och i Mexiko