Nöjesnytt Växjö 1
evedals sjökrog & deli by pete Evedal har på mång
a sätt varit en lite outnyttjad pärla i Växjö, något som entreprenören Peter A Eldon vill ändra på. Därför satsar han nu för fullt på att göra Evedals Sjökrog & Deli by Pete till en helhetsupplevelse för Växjöborna. På självaste midsommarafton gick startskottet för Pete Eldons nysatsning, då Café Evedal Deli & Gårdsbutik öppnade i det gamla stationshuset på Evedal. Men det var, lindrigt uttryckt, bara början. I skrivande stund är Evedals Sjökrog & Deli by Pete, som huserar i det tidigare värdshusets lokaler, i så full gång man kan vara i dessa tider med sin vision om ett upplevelserikt Evedal. –Det är något otroligt spännande vi har på gång här på Evedal. Det har naturligtvis varit många utmaningar på vägen; förutom att det varit tomt i lokalerna under ett halvår, hade vi både semestern och så klart Corona att ta itu med. Men nu vill vi få igång Evedal och göra det till en plats där Växjöborna faktiskt kan och vill vara, säger Pete entusiastiskt. Att Peter kallas för Pete kort och gott har sin naturliga orsak: han är född och uppvuxen i Manchester i England, även om hans svenska är så prickfri att han låter som en infödd svensk. Han har jobbat inom IT- och utbildningsbranschen i många år, men har under sin tid i Sverige utbildat sig till kock och tagit med sig många olika lärdomar och koncept som han utvecklat här. De brittiska erfarenheterna har också sin koppling i hans syn på Evedal: –Jag ser på Evedal på samma sätt som jag ser de parkområden vi har i England. Det här ska vara Växjöbornas bas, folkets mark dit man kan åka och hänga, som det en gång var tänkt när man skapade hälsobrunnen. Vi vill få igång hela Evedalsområdet och göra det öppet och levande året runt. Det är ju ändå enkelt att ta sig hit, via cykel eller kollektivtrafik – lika lätt som att åka till exempelvis Grand Samarkand. Vid sin sida på Evedals Sjökrog & Deli by Pete har han sedan den 24 augusti också platschefen Mie Jonsson, som ursprungligen kommer från den grafiska branschen. –Jag kände att jag ville sadla om och göra något helt annat och ha lite roligt på ålderns höst (skratt). En kollega till mig berättade att Pete behövde hjälp, så jag sökte och nu är jag här. När man hoppar över till en helt ny bransch är det så klart otroligt mycket att lära sig till en början, men det ger också en fantastisk energi. Ingen dag är den andra lik, ingen minut är den andra lik! Och som Pete sa till mig när jag började så är vi som en familj här på Sjökrogen, och att jobba här har blivit en livsstil, berättar Mie innan hon pausar och fortsätter: –Vi jobbar långsiktigt och har väldigt många bollar i luften. Vi vill att Växjöborna verkligen ska se värdet av Evedal och vilken underbar plats det är. Vill inte att det bara ska handla om att man åker ut och stillar sin hunger, det ska vara en upplevelse att komma till Evedal. Vår vision är att verksamheten ska växa med flera olika grenar. Pete å sin sida öser lovord över Mies insats och det märks tydligt att de, som Pete också påpekar, kompletterar varandra väl. De pratar ivrigt och entusiastiskt om de idéer de har och om att de hinder de stöter på är till för att övervinnas och om hur det riktigt kliar i fingrarna på dem att komma igång på allvar. –Att kalla det Evedals Sjökrog kändes självklart, vårt koncept bygger ju på att krogen ligger i en miljö som har så avslappnande och härlig miljö vid Helgasjön. Det är ju verkligen location, location, location av internationell klass!, säger Pete och skrattar. Pete driver även grossistfirman Småland Frukt & Grönt, där han jobbat för att främja närproducerade produkter. Därigenom har han skaffat sig mycket kontakter med lokala producenter över hela Småland och han har länge varit drivande bakom planerna på en saluhall i Växjö. Som en del i detta finns det därför också en butik inne i Evedals Sjökrogs lokaler, därav & Deli By Pete. Och för Pete är det lite som att sluta cirkeln. –Jag har en stor passion och ett brinnande intresse för det lokala och vissa av våra producenter här är faktiskt i världsklass. Att ha en gårdsbutik i anslutning till restaurangen är en win-/win-situation för alla och ett led i min tanke att mat ska gå från jord till bord. Vi lagar all mat från grunden, med lokala råvaror och så kan man gå och handla samma råvaror i butiken. Det tror jag uppskattas av många, säger Pete. Mie fyller i: –Det är så spännande med alla dessa lokala producenter som vi har kontakt med, som vill vara med och skapa nya upplevelser. Växjö status som matstad har ju exploderat, via Bondens marknad, Mattältet och nu senast Matrundan som visade att det finns ett genuint intresse för mat här. Dessutom finns det en vilja från många håll att utveckla Växjös status som matstad. Det är således fullt ös ute på Evedal redan nu, men mycket mer är på gång. Pete och Mie är noga med att poängtera att Evedals Sjökrog & Deli by Pete är ett helt nytt koncept som står på egna ben oavsett det förflutna, men att man kommer att ta vara på den historia som finns samtidigt som man vill få den den nya generation att känna att det är deras Evedal också. –Vi vill bort lite från det här vita-dukar-tänket och skapa en mer familjär känsla, lite mer som en kvarterskrog, menar Mie, innan Pete avslutar: –Vi vill få folk att förstå att det här är en nysatsning med ett helhetstänk. Vi håller öppet alla dagar i veckan, vi startade after work med livemusik sista helgen i september, vi kör vårt koncept Burgers & Lobsters på lördagar och så har vi våra fantastiska söndagsbruncher. Dessutom är vi redan igång med bokningarna för vårt julbord, som är unikt anpassat för corona, där det också blir en del överraskningar. Och så kan vi väl passa på att berätta att vi fortfarande behöver personal, så om man är sugen är det bara att höra av sig (skratt). Läs mer på www.evedalbypete.se I TEXT: OLA KARLSSON 10 | nöjesnytt