Nöjesnytt Växjö 1
Viltkött är svårslaget, speciellt tillsammans med
tillbehör som lingon, gräddsås och örter. Här har vi samlat några favoriter. Hoppas det ska smaka! SHAWARMA 6 st Hjortstek: 1 kg hjortstek 25 g Arla svenskt smör normalsaltat 82% Sätt ugnen på 125°. Mixa eller mortla kryddorna fint. Skär hjortsteken i längder, ca 6 cm breda. Rulla köttet i kryddorna och stek i smör. Baka i mitten av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 52-54° Låt köttet vila minst 10 min och skiva tunt vid servering. Kryddmix: 1 tsk rosépeppar 1 tsk svartpepparkorn 1 tsk malen kanel 2 tsk enbär 1 tsk hel kummin 1 tsk chiliflakes 1 msk salt 1 msk harissa Pickles: 1 morot 75 g rotselleri ca 1/4 1 palsternacka 1 rödlök 1 dl ättiksprit 12% 1½ dl strösocker 2 dl vatten 1 röd chili Skala och strimla grönsakerna och rödlöken. Koka upp ättika med socker, vatten och skivad chili. Lägg grönsakerna i lagen och låt svalna. Pepparrotskräm: 2 dl Arla Köket smetana 42% 50 g färsk pepparrot salt & svartpeppar Vispa smetanan fluffig. Riv i pepparroten. Smaka av med salt och peppar. Till servering: 2 huvuden gemsallad 4 stora tunna pitabröd bladpersilja Plocka och skölj salladen. Toppa pitabröden med sallad, skivad hjortstek, pickles och pepparrotskräm. Garnera med bladpersilja. HJORTSTEK MED SVARTKÅL, KANTARELLER & SELLERIPURÉ 6 portioner 600 g hjortstek ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 2 msk Arla svenskt smör normalsaltat 82% Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet. Salta, peppra och bryn köttet i smör runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen ca 40 min tills köttet har en innertemperatur på ca 55°. Låt köttet vila innan det skärs upp. Syrad rödlök: 1 rödlök 1 msk rödvinsvinäger 1 msk strösocker Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Blanda rödlöken med vinäger och socker. Låt dra minst 1 tim. Selleripuré: 500 g rotselleri 1 dl Arla Köket crème fraiche 34% rivet skal och saft av ½ citron ½ tsk salt 1 krm svartpeppar Skala och tärna rotsellerin i ca 1 cm stora tärningar. Koka sellerin i lättsaltat vatten ca 15 min. Häll av och mixa rotsellerin till en slät puré med crème fraiche, rivet skal och saft av citron, salt och peppar. Svartkål och kantareller: 200 g svartkål 200 g kantareller 2 msk Arla svenskt smör normalsaltat 82% rivet skal och saft av ½ citron ½ tsk salt 1 krm svartpeppar Plocka svartkålen i mindre bitar och strimla grovt. Rensa kantarellerna. Bryn svartkål och kantareller i smör. Tillsätt rivet skal och saft av citron samt salt och peppar. Fikonsås: ½ dl fikonmarmelad 2 msk sherryvinäger 1 msk skånsk senap 1 dl olivolja ½ tsk salt 1 krm svartpeppar Blanda fikonmarmelad, senap, vinäger, olja, salt och peppar. 42 | nöjesnytt 4 skivor levain bröd 2 msk Arla® Svenskt Smör Skiva köttet i tunna skivor. Stek bröden i resten av smör. Fördela alla ingredienser på bröden. ÄLGFÄRSBIFFAR 4 portioner 500 g älgfärs 1 ägg ½ dl ströbröd 1 dl Arla Köket ekologisk vispgrädde 150 g Castello Blue 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk Arla svenskt smör normalsaltat 82% Blanda ägg, ströbröd, grädde och ost i en bunke. Rör ner färsen och smaksätt med salt och peppar. Forma till 8 biffar. Stek dem i smör i en stekpanna 2-3 min på varje sida. Potatismos: 1 kg potatis 2 dl Arla mjölk 25 g Arla svenskt smör normalsaltat 82% 1 tsk salt 1 krm peppar Skala potatisen och skär i bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min i en kastrull. Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen. Värm mjölken och smöret och rör ner i potatisen. Smaksätt med salt och peppar. Rör moset luftigt. Gräddsås: ½ msk viltfond 2 dl vatten 2 dl Arla ekologisk vispgrädde ½ msk kinesisk soja 2 tsk majsstärkelse 1 dl rårörda lingon ½ dl hackad färsk persilja Koka upp fond, vatten och grädde, låt sjuda ca 5 min. Tillsätt soja och majsstärkelse utrört i lite vatten, låt koka ytterligare ca 3 min. Servera älgfärsbiffarna med potatismos, gräddsås och lingon. Strö över persilja. Tips: Blanda i tärnat äpple och hackad rosmarin i de rårörda lingonen. KÄLLA: ARLA