Energigas 1
Halla gård Anders Gunnarsson har blivit ansiktet
utåt för en mer hållbar, svensk grisproduktion. De frigående grisarna utfodras med egenodlad spannmål och protein. Stallgödseln rötas och sprids över markerna. Tack vare den nya biogasanläggningen är Halla gård själv för sörjande på el och värme. Överskottselen säljs och räcker till uppvärm ning av 300 villor. Text: Anna Wahlgren Foto: Sören Håkanlind Biogasen motor i gårdens kretslopp N ästa år firar Anders Gunnarsson tioårsjubileum som lantbrukare på släktgården Halla. Han är femte generationen som driver gården som ligger i utkanten av Varaslätten i Väster götland. Innan han tog över efter föräldrarna jobbade han på den hyllade skånska krogen Rut på Skäret. Det var där intresset för riktigt bra råvaror, däribland fläskkött, började ta form. – En ökande andel av befolkningen blir vege tarianer och debatten om vi ens ska äta kött är ständigt pågående. Jag är fortfarande relativt ung och jag vill kunna jobba som grisbonde också om 20 år, eftersom jag tror att det kommer att finnas både ett behov och en marknad, säger Anders Gunnarsson och fortsätter: – Men om man ska kunna ta en sådan här gård in i framtiden så måste man sätta djuren och miljön främst. Därför blev mitt mål att skapa en gård som belastar klimatet så lite som möjligt, säger Anders Gunnarsson. Han ville skapa en grisproducerande, storskalig gård med lägre klimatavtryck, ett slutet kretslopp och inte minst – en god djurhälsa. Tanken var alltså att fortsätta att ENERGIGAS NR 2 2021 13 ›