Nöjesnytt Växjö 1
VINTIPS MED MIA GAHNE osterrıkıska vıner Att prod
ucera vin är en självklar del av Österrikes kultur. De små vingårdarna ger en mindre produktion av kvalitetsviner, präglade av klimatet där druvorna har vuxit. I därefter. mitt tycke är Österrike ett av de mest underskattade vinländerna. Detta trots att man har tillverkat vin i evigheter. Skillnaden är att gårdarna är relativt små och produktionen Resultatet innebär oftast välgjorda individuella drycker med stor personlighet, som har präglats av marken och klimatet där druvorna vuxit. TYPISK VITPEPPARTON Mina favoriter är de torra vita vinerna. Druvan grüner veltliner är något av en nationaldruva i Österrike. Det friska, spralliga vinets druvor med sin typiska vitpepparton odlas på mer än en tredjedel av landets vinareal. Vinerna är ofta väldigt prisvärda, men unnar du dig några tjugor extra kan du räkna med riktiga godingar. Samma sak gäller bland de utmärkta österrikiska rieslingvinerna. Landet är också känt för att producera hyllade ädelsöta vita viner, framför allt från regionen Burgenland. De kan bli hyfsat dyra, men ger å andra sidan väldigt mycket smak för pengarna. FRISKT OCH FRUKTIGT På senare år har produktionen av röda viner ökat markant i landet. Druvorna består av lokala sorter och många av dem är tämligen okända för omvärlden. Smaken kan vara ganska kärv emellanåt, och ofta vinner de på lagring. Hur som helst är det alltid kul att testa. Sekt, det vill säga Österrikes svar på champagne, är en annan inhemsk storsäljare, Ett mousserande vin som kan vara mer eller mindre torrt och tål att skålas med i alla möjliga sammanhang. Österrike är med andra ord ett vinland värt att upptäcka. Och gillar du friskt och fruktigt har du garanterat hittat hem. ■ 54 | nöjesnytt 3 TIPS ÖSTERRIKISKA VINER 1. BRÜNDLMAYER GRÜNER VELTLINER, 2015 (2910), 129 KRONOR. Grüner veltliner är bara en av anledningarna till att älska österrikiska viner. Det här är ett lysande exempel från en erkänt bra producent. Utpräglad päronsmak, pigg pepprighet och fin fruktig doft. Superbt till en toast med rökt lax. 2. JURTSCHITSCH LANGENLOIS RIESLING RESERVE, 2014 (2939), 139 KRONOR. Min personliga favorit just nu. Aromatiskt och friskt med förföriska citrustoner. Klockrent till en skaldjursplateau, eller en simpel räkmacka om man så vill. 3. LOIMER LANGENLOIS PINOT NOIR, 2013 (99241), 159 KRONOR. Är du sugen på att testa ett rött vin från Österrike är det här ett bra exempel på det som kallas blauburgunder i dessa trakter. Ganska lätt och fräscht bärigt med lite rökiga toner. Läckert att servera till höstens vildfågel. VÄRT ATT VETA Varje flaska märks med den enskilda vingårdens namn. Dessutom förekommer märkningen DAC, vilket står för Districtus Austriae Controllatus och innebär skyddade områdesbeteckningar för regiontypiska viner. Namn på mindre spridda druvor som förekommer i Österrike är bland andra gelber muskateller, zierfandler, rotgipfler, müller thurgau, weiß-burgunder, laue zweigelt, der blaufränkische, st laurent samt blauburgunder (pinot noir).