GATE_2022 1
Lisa Elmqvist – kvalitet med passion sedan 1926 T
EXT JOSEPHINE EDELSKOG Jarl Kulle - Lisa Elmqvist M ed en 100 år lång historia kan man verkligen säga att Lisa Elmqvist har gjort sig ett namn. Föga anade väl Lisa att hennes köp av ett litet stånd i Östermalms Saluhall 1926 skulle lägga grunden för en blomstrande verksamhet i modern tid, med fokus på färskvaror av hög kvalitet, kulinariskt hantverk och omsorg om kunden. I dag är vi väldigt stolta över att folk kallar oss för en av ”de främsta fiskaffärerna i norra Europa”. Den entreprenörsdrivna fiskardottern Lisa startade sitt företag med tre anställda, två butiksbiträden och springpojken Enar som stannade kvar hos henne tills hon gick i pension. Hennes kompetens att köpa och sälja färsk fisk och skaldjur kom till sin fulla potential i Östermalms Saluhall. År 1963 trädde den tredje generationen familjen Elmqvist in i företaget. Lisa, sonen Hans och barnbarnet Christer arbetade nu tillsammans och verksamheten utökades med fyra nya stånd. Fem år senare gick Lisa 16 GATE REPORT i pension och levde i ytterligare tio år, men hennes erfarenhet, kunskap och recept hade lyckligtvis överförts till hennes släktingar. Under de kommande åren tog intresset för ostron fart, så butiken utökades med en ostron- och skaldjursbar. När Hans Elmqvist gick i pension 1985 hade barnbarnen Ulf, Peter och Ninna redan börjat arbeta i företaget – och gör så än i dag. ATT DRIVA ETT familjeföretag i fjärde generationen – sedan början av 1980-talet med den ärofyllda titeln Kunglig Hovleverantör – innebär ett stort ansvar. Det är därför vi fortsätter att bygga vidare på Lisas livsgärning. År 2026 firar Lisa Elmqvist 100-årsjubileum och vi är dedikerade till att fortsätta erbjuda havets fantastiska rikedomar, samtidigt som vi bevarar ett traditionsrikt skrå. Ostronbaren har byggts om till en uppskattad fiskrestaurang och diskarna i saluhallen har expanderat, vilket gör Lisa Elmqvist till en av Nordens mest välsorterade och välkända fiskbutiker. Ulf, Peter och Ninna Elmqvist är ryggraden i verksamheten – och störkaviaren när man vill fira någonting extra. Andra kunder söker sig hit för den gravade och färskrökta laxen, som är uppskattade specialiteter. Här erbjuds också en rad färdiglagade rätter, från laxpudding till exklusiva gratänger. Oavsett vad man önskar få serverat på tallriken har Lisa Elmqvist aldrig tummat på kvaliteten. Råvarornas kvalitet tillsammans med familjens passion för hantverket, personliga service och stolthet över sitt arv efter fiskardottern Lisa, borgar för att bolaget ska leva i 100 år till, minst. Att introducera nya generationer till Lisa Elmqvist i den anrika Östermalms saluhall är någonting Elmqvistarna alltid har gjort – och hoppas att kunderna också ska göra. π FOTO LASSE OLSSON FOTO SAM BRITZ