GATE_2022 1
toner av gröna, solmogna oliver, kronärtskocka, m
andel samt aromatiska, växtliga toner av örter och nyklippt gräs. Smaken är elegant med välbalanserad struktur och en angenäm, pepprig eftersmak. För mig framträder mest den förföriska grästonen som ger en välbehaglig suck. Här behövs bara ett gott bröd att doppa i. Varje år hålls olivoljans Oscarsgala i Tokyo och de flesta olivoljeproducerande länderna brukar ställa upp. Italien, Frankrike, Tunisien, Marocko, Grekland är ett urval av de länder som deltar utöver Spanien. Producenten bakom deras premium jungfruolivolja har ofta vunnit första pris, och om inte det åtminstone stått på pallplats de senaste 10 åren, vilket är ett stort kvitto på den otroliga kvaliteten det rör sig om. Nästa utvalda del av portföljen är chips. Va, kanske många tycker. Men om jag bara ska äta en chipssort någonsin blir det denna. Chipsen produceras av naturliga råvaror ifrån norra Spanien. Odlingarnas placering på en höjd 1000 meter över havet, tillsammans med potatisens varsamma manuella hantering, garanterar högsta möjliga kvalitet. POTATO CHIPS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL. Kanske de enklaste, men med potatisens kvalitet och den högklassiga oljan känns de premium i sitt segment. Nästa samsatta är SPANISH CURED CHEESE, med samma potatiskvalité men nu med en härlig smak av lagrad manchego. Här kan chipsen gärna få ta plats på matbordet. Och sist men inte minst, BLACK TRUFFLE. Jag har provat många tryffelchips, men dessa når en ny nivå. Än en gång ingen essence utan en klar och ren tryffelton som leder till habegär. Efter alla goda mattillbehör bör någon läskande dryck få avsluta resan. HÄR ÄR ETT URVAL FRÅN DERAS DIGNANDE MATPORTFÖLJ DÄR URSPRUNG OCH ODLINGSLÄGE ÄR A OCH O Från bördiga Navarra i norra Spanien kommer tre av deras olivoljor. Regionens gynnsamma klimat ger eleganta och högkvalitativa olivoljor. ORGANIC OLIVE OIL är gjord på olivsorten Arbequina, vilken är mest känd för att ge upphov till sötare oljor, det vill säga att den inte ger en bitter eftersmak som vissa olivoljor kan ha. Denna olja passar perfekt för de som letar efter en extra jungfruolivolja med en mild och mjuk smak. Oljor gjorda på Arbequina har dessutom en hög andel oljesyra, vilket är något som hjälper till att minska det dåliga kolesterolet (LDL) och öka det bra kolesterolet (HDL). En allroundolja som passar till det mesta. CAYENA OLIVE OIL, en olja som varsamt är smaksatt med ekologisk spansk cayennepeppar. En härlig smaksättare för att ge lite extra krydda och karaktär på maten. Prova gärna på räksalladen för att få extra sting. TRUFFLE OLIVE OIL, en förförisk olja som smaksatts med exklusiv, naturlig svart tryffel. Eftersom det är eleganta och högkvalitativa råvaror som bas i deras produkter, äkta vara och inga artificiella ingredienser blir smaken representativ och naturlig. Några droppar på potatismoset, pastan eller varför inte en tryffeldipp. Denna olja kan höja de flesta milda rätterna till skyarna. I Sierra de Yeguas växer de flerhundraåriga olivträden från vilka deras prisbelönta ORGANIC PREMIUM OLIVE OII härstammar. De knotiga, vackra gamla träden står i en perfekt dalgång intill ett bergsmassiv. På så sätt får de en perfekt mängd skydd under vinterhalvåret och svalka under den varma, andalusiska sommaren. Denna olja görs huvudsakligen på Hojiblanca oliver, ibland tillsätter man även lite Arbequina eller Picual. Doften har härliga EL GRAN BOTÁNICO CAVA Frisk mineraldriven doft med inslag av stenfrukter. I smaken blir frukten mera mogen med en lätt brödighet samt en underliggande uppfräschande citrus. Denna cava från Penedès avnjutes med fördel till tapasrätter och tryffelchips. Det finns så mycket mer att berätta om. Deras tomatsås som har gått i arv, vars upphovskvinna fortfarande kontrollerar den vid över 90 år fyllda. Men det får vi ta nästa gång. (Spanska köket ligger i tiden - innehåller sällan gluten eller laktos. Veganvänligt, cleant och no fuss helt enkelt). Världens mest michelintäta stad ligger i Spanien (San Sebastian) och Spanien ligger i framkant med det moderna, innovativa köket. Samtidigt är landet troget sina rötter i en traditionell, ärlig stil utan en massa extra, onödiga ingredienser (grädde, smör, ost) - bra olivolja, salt, chilli och vitlök räcker en lång bit när man satsar på bra kvalitet och schyssta) råvaror. π GATE REPORT 19