GATE_2022 1
Anrika Perelada har blivit miljöpionjär TEXT JOSE
PHINE EDELSKOG P ereladas unika vinanläggning banar väg för hållbarhet och kvalitet. Tack vare deras nya vinanläggning sätter de en ny standard för hela Europa och har redan fått världens högsta miljöutmärkelse för långsiktig hållbarhet. Det är en vinanläggning skapad i samklang med miljön med målet att lyfta Pereladas viner från förnämliga till fantastiska. DO Empordà ligger i nordöstra hörnet av Spanien intill franska gränsen vilket är landets äldsta ursprungsbetecknade vinregion. En region som år efter år producerat högklassiska viner. Familjen Suque-Mateu startade sin vinproduktion reda 1923 och blev snabbt ledande i regionen. Målet med hela satsningen är att lyfta fram Empordàs potential att ge stora viner och att lyfta Pereladas viner ”från excellenta till exceptionella”, för att citera Pereladas chefsvinmakare sedan trettio år, Delfi Sanahuja. Den nya vinanläggningen är ett tekniskt och arkitektoniskt mästerverk designat av den lokala arkitektfirman RCR Arquitectes som även har belönats med Pritzkerpriset. Ett pris som brukar kallas arkitekternas Nobelpris. Planen började för tjugo år sedan och har sedan tagit tre år att bygga. 20 GATE REPORT De förnämsta vinerna hanteras i den del av anläggningen som går under namnet Templet. I Templet hanteras Pereladas signaturviner som Finca Malaveïna och Gran Claustro, tillsammans med de speciella viner som forskats fram av vinmakarteamet och som går under namnet Ex Ex (Exceptional Experiences). PERELADA HAR SEDAN tidigare ett femstjärnigt hotell, en toppklassig golfbana och förnäma, högklassiga restauranger. Slottet Castillo Perelada Till en kostnad på närmare en halv miljard svenska kronor har man lyckats färdigställa mästerverket som kan ses som en tidig hyllning av 100 års jubileet nästa år. VINANLÄGGNINGEN HAR INTRIGERATS in i naturen i samspel med de redan befintliga byggnaderna. Med en nivåskillnad på tio meter kan man här hantera hela processen från druva till vin med hjälp av tyngdlagen. Här står 538 pelare som når ett djup på åtta till tjugo meter varav 331 av dem fungerar som värmeväxlare. Detta bidrar med att minska energibehovet avsevärt. Målet man har nått är att skapa ett samspel med naturen. Med 188 tankar i olika storlekar klarar man av vinifiera alla odlingslotter separat. Allt för att få fram de olika karaktärerna och ursprunget. som också ligger på området ordnar regelbundet kulturevenemang och utställningar men inte minst storslagna livekonserter med stjärnor såsom Julio Iglesias, Lisa Minelli och Placido Domingo för att nämna några. Det mousserande vinet Cava Stars som har varit en succé i Sverige är ursprungligen skapat som en hyllning till dessa stjärnor. Med det nya vineriet ges fler möjligheter för vinintresserade att kunna följa hela processen steg för steg. Något alldeles extra är en matoch vinprovning på nya vinbaren Celler 1923, döpt efter året då egendomen grundades och skapad i samarbete med mästerkocken Paco Pérez som sammanlagt samlat på sig fem stjärnor i Guide Michelin för tre av sina restauranger. På Celler 1923 serveras traditionella katalanska rätter i perfekt matchning med vinerna från Perelada.