GATE_2022 1
”Hemma hos oss kunde vi duka på golvet när barnen
var små” Ovan: Hemma i köket i Nordström att experimentera fram nya rätter. – Jag är absolut inte på samma nivå som Johan och Elisabeth. Det är mycket mer teknik och kemi smaker, säger Tina Nordström som i princip är född i ett restaurangkök där hennes föräldrar drev Ramlösa Wärdshus i Helsingborg. 2000 upptäcktes hon av TV och har ett antal gånger medverkat som kock i Nyhetsmorgon på TV4. I matlagningsprogrammet med Tomas Tengby myntade Tina uttrycket ”Jättegott” på sin karaktäristiska skånska. μI höst kommer Tina Nordström ut med sin 16:e kokbok ”Gott käk månad för månad” i eget bokförlag. Olga Nycander har formgett boken och vinetiketten medan Freddy Billqvist har fotograferat. hon vann glasskon i Let´s Dance tillsammans med danspartnern Tobias Karlsson. Helsingborg har alltid varit en viktig plats för Tina Nordström och hennes familj, maken Martin och barnen Elise och Albin samt två hundar. Det är här hon landar och hämtar ny energi. Integritet är viktigt för henne och familjen är viktigast av allt. Det är hemma i köket som hon tar fram nya smaker och recept. Men det är inte alltid hennes maträtter går hem hos familjen. – Jag har alltid experimenterat och ibland kan jag servera köttbullar med helt nya smaker som inte sätt att analysera om smakerna går hem eller inte, säger Tina Nordström och skrattar så som bara Tina kan. Det har hänt att barnen har kommit hem med recept från förskolan eller föreslagit vanlig hederlig mysa. när barnen var små, säger Tina Nordström som Köket ska vara en plats där Tina kan både röra sig och låta sig beröras. Med kokboken ”Gott käk månad för månad” är maträtterna väl testade och godkända av hela familjen. Följer man recepten så smakar maten ”Jättegott!” Tinas lilla vinfamilj Tina Piemonte Barbera, 2020 ”Jag älskar det folkliga i denna druva. Inget knussel - bara fruktig, häftigt örtig och jättegod till pizza och ragu Bolognese. Om barberadruvan hade haft hår skulle det varit rosa, ” utbrister Tina. Artikelnummer: 57714. Pris: 109 kronor. T ina Nordström är nu aktuell med sitt nästa vin i sin hyllade serie av matvänliga viner. Det nya rödvinet är en charmigt kaxig, hundraprocentig Barbera från den kanske trendigaste vinregionen just nu, Piemonte. Vinet är fylld med härligt mogna röda bär med inslag av fat och en lätt underliggande kryddig ton. Vinet ska enligt Tina själv drickas i goda vänners lag, gärna till ljust kött, pasta eller matiga sallader. Tina var en av de första kändisarna att lansera viner i eget namn. Redan 2013 släpptes det röda Tina Le Bistro och det vita Tina Chardonnay Reserve. Medan många andra kändisviner kommit och gått består Tinas viner på hyllan. Ett av dem har redan blivit en folklig favorit, det vita lådvinet Chardonnay Reserve från södra Frankrike. 30 GATE REPORT Tina Le Bistro Rouge, 2020 Le Bistro är ett rött, klassiskt vin där tre av Frankrikes bästa druvor ingår; Carnignan, Syrah och Merlot. Med sin bäriga karaktär av körsbär, jordgubbar och en lätt lakritston passar det utmärkt till såväl ljust kött som till vegetariska rätter. Artikelnummer: 2270. Pris: 89 kronor. Tina Chardonnay Reserve box, 2021 Detta vin är en ekologisk och elegant Chardonnay med trevlig smak av gula frukter så som mogna äpplen, mango och citrus med en mjuk vaniljton. Fattonerna på franskt manér gör att man faller lite extra för detta vin. Fint och lekfullt vin som har en en snygg balans mellan frukt och syra och som leder till ett runt avslut. Artikelnummer: 5391. Pris: 309 kronor. FOTO FREDDY BILLQVIST FOTOCECILIA MÖLLER