GATE_2022 1
Årets mat- och vinböcker är korade TEXT JOSEPHINE
EDELSKOG - Mat i sommartid är en klassisk kokbok med utmärkta recept, och bilder i världsklass av fotografen Lennart Weibull. Tack vare Mathias Dahlgrens personliga anslag speglar boken kärleken till den svenska sommaren, livet och maten, säger Edouard Cointreau som är tävlingens grundare och ordförande i Gourmand Awards internationella jury. MATTIAS DAHLGREN har gång på gång briljerat med sin spetskompetens i allt vad matlagning kan önska. Han vann den ärofyllda tävlingen Boucusse DÓr. Med ett flertal restauranger har han utvecklat matkonsten med gourmetmat från såväl Sverige som bland annat Spanien. Dessutom har hans kokböcker hyllats och 80 GATE REPORT uppmärksammas i hela världen. Hans reaktion av utmärkelsen var blygsam men tydlig. - Jättekul att min kokbok om livet, vännerna och maten i min sommarstuga vid havet utanför Stockholm har blivit så uppskattad. Pelle Agorelius som representerar Gourmand Awards i Sverige och ingår i den internationella juryn omedelbara kommenterar: - Naturen, maten och det nordiska ljuset upplevs av omvärlden som något mycket exotiskt. Vi ser fram emot att samla finalister från hela världen under Umeå Food Symposium 25-29 maj 2023. Det blir andra året i rad som världsfinalen går av stapeln i Sverige och vi väntar oss mer än dubbelt så många deltagare från jordens alla hörn. Dryckes- och kokböcker är fundament i matkulturen, en livsviktig fråga idag för hållbarhet och fred. Årets dryckesbok i Sverige 2022 är Thirty Wine Cellars av Johan Magnusson Johan är välkänd i dryckeskretsar med en gedigen erfarenhet som började på Grythyttan som sedan ledde till Vinkällaren Grappe. Idag driver han sin egen vinkällare där vinintresserade kan lagra och prova olika typer av viner vid temakvällar. Han är ett föredöme i sin genre. Till priset av en bättre flaska vin får du all min kunskap kring hur du som vill anlägga och inreda en egen vinkällare kan göra, berättar Johan. Boken erbjuder också många kloka råd och tips till dig som redan förfogar över en. Även en allmänt vinintresserad läsare har mycket att hämta i boken. Här delar han med sig av de kunskaper han förvärvat sedan unga år om vins lagringsegenskaper, vinbedömning och vin som investeringsobjekt, och inte minst om hur man utrustar sin vinkällare. Här finns inspiration och kunskap för såväl novisen som den rutinerade vinprovaren. En vinkällare är inte bara ett fysiskt utrymme – här kan du hitta din relation till vin. Att hans nya bok fick utmärkelsen gör ingen förvånad. Bravo Johan. FOTO LENNART WEIBULL FOTOSTELLAN HERNER