Omtanke 1
RECEPT Godsaker med julstämning Nu i advents- och
jultider bjuder vi på några recept på godsaker som passar bara att baka tillsammans. RECEPT & FOTO: DANSUKKER Julmuffins cirka 25 små Ingredienser 50 g margarin 3 msk mjölk 3/4 dl rörsocker eller strösocker 1 ägg 1/2 tsk bakpulver 1 msk potatismjöl 1 1/4 dl vetemjöl 1 1/2 tsk pepparkakskryddor Gör så här: Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt allt bli varmt, men koka inte. Vispa upp ägg och socker lätt. Blanda vetemjölet med bakpulver, potatismjöl och kryddor och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten. Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra toppiga fina muffins. Häll upp i pappersformar på långpanna eller i muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 12 minuter. Vispa samman ost, florsocker och citronsaft Spritsa en ring runt muffinsen med frostingen. Tag bort blomfästet på jordgubben och ställ den med toppen upp på muffinsen. Spritsa en klick frosting uppe på jordgubben. 60 | www.ssil.se Garnering (frosting) 150 g Philadelphia cheese naturell 1 dl florsocker 3 krm färskpressad citronsaft Färska jordgubbar Lakritsknäck med mandel 1 liten plåt Ingredienser 3 dl strösocker 1 dl ljus sirap 2 dl vispgrädde 2 dl sötmandel, hackad 1 dl Turkisk peppar, krossad Gör så här: Koka upp socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då. Sänk värmen och låt småkoka cirka 20 – 30 minuter (134 °C) till smeten blivit seg. Du kan också göra ett kulprov. Hacka under tiden mandeln och Turkisk peppar och lägg hälften på en bakpappersklädd plåt. När knäcken är klar, blanda ner resterande mandel och Turkisk peppar och häll över plåten. Låt stelna i rumstemperatur. Bryt knäcken i bitar och förvara i en burk med smörpapper mellan lagren så att det inte kladdar.