Buffé 1
Buffé MIDDAGEN ÄR KLAR Stora fat fyllda med ljuvli
ga smaker: här är rätterna att samla nära och kära kring
Buffé VILKEN SOPPA! Både värmande och mättande: 5
goda idéer för soppköket.
SOPPA FISKSOPPA MED RÖD CURRY OCH LIME 4 PERSONER
/ 45 MIN INGREDIENSER 500 g fisk t ex kolja, lax eller torsk 3 msk färskpressad limejuice 1 msk asiatisk fisksås 1 tsk gurkmeja 1 tsk sesamolja 2 vitlöksklyftor 2 morötter 2 potatisar 1 msk rapsolja 1–2 msk röd currypaste 1 förp krossade tomater 390 g 1 ½ kycklingbuljongtärning 1 liter vatten 2 dl kokosgrädde 1 msk finrivet limeskal salt koriander till servering GÖR SÅ HÄR 1. Skär fisken i tärningar. Blanda 1 msk limejuice med fisksås, gurkmeja och sesamolja och häll över. 2. Skala och finhacka vitlök. Skala och skär morot och potatis i tärningar. 3. Fräs vitlöken i oljan i en stor kastrull tills den mjuknar. Tillsätt currypasten och fräs någon minut under omrörning. Tillsätt morötter, potatis, krossade tomater, buljongtärning och vatten. Koka ca 15 minuter eller tills potatisen är mjuk. Rör ner kokosgrädden. 4. Lägg i fisken och sänk värmen. Låt fisken sjuda några minuter tills den är klar. Smaka av soppan med resten av limejuicen och salt. 5. Toppa soppan med limeskal och koriander. POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA MED CHORIZOSMULOR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 800 g potatis 1 stor purjolök ca 300 g 1 vitlöksklyfta 2 msk olivolja 1 ½ kyckling- eller grönsaksbuljongtärning 1,3 liter vatten 2 dl crème fraiche 2 msk vitvinsvinäger 250 g färsk chorizo 1 dl finhackad saltgurka salt, svartpeppar 21 BUFFÉ #10/2022 GÖR SÅ HÄR 1. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Ansa och skölj purjolöken noga. Skiva tunt. Skala och hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök mjuk i 1 msk olja i en stor kastrull på medelvärme ca 2 minuter. 2. Tillsätt potatis, buljongtärningar och vatten. Koka ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Mixa soppan med crème fraichen och smaka av med vinäger, salt och peppar. Späd ev med mer vatten om soppan är för tjock. 3. Tryck ur korvköttet ur skinnet och stek smulorna i 1 msk olja ca 10 minuter tills de är knapriga. Toppa soppan med saltgurka, korv och lite olja från stekpannan. TOMATSOPPA MED FÄNKÅL OCH VISPAD MOZZARELLA 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 förp passerade tomater à ca 390 g 2 msk konc grönsaksfond 2 dl vispgrädde 1 liten fänkål 2 msk färskpressad citronjuice ½ msk finrivet citronskal ½ kruka hackad basilika 125 g mozzarella olivolja salt, svartpeppar och strösocker GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i 1 msk olja i en stor kastrull 5–10 minuter tills den mjuknar. 2. Tillsätt tomater, fond och 5 dl vatten och koka upp. Sänk värmen och sjud ca 15 minuter. Tillsätt 1 dl grädde. Smaka av med salt och socker. Späd ev med mer vatten om soppan är för tjock. 3. Strimla fänkålen fint, gärna med mandolin eller osthyvel. Spar fänkålsdillen till garnering. Massera fänkålen med citronjuice och -skal och 1 msk olja. Smaka av med salt och peppar och blanda ner basilika. 4. Mixa resten av grädden med mozzarellan till en kräm. Smaka av med salt och peppar. 5. Toppa soppan med fänkålen, mozzarellan, olja, fänkålsdillen och gärna extra peppar.
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för liten peng – h
är är maten vi mer än gärna lagar veckan före löning.
Buffé BRÖDBAKETS HEMLIGHET Lite saftigare och lite
nyttigare: din guide till bröd bakat med säsongens grön
Buffé ICAs EGNA SIDOR Möt designern bakom Rosa Ban
det och upptäck nyheten vegetarisk tacofärs.