Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE LINA WALLENTINSON Bagare och
receptkreatör Lina är matjournalisten och kokboksförfattaren som sadlade om till bagare och nu driver Malvas glutenfria hantverksbageri i Stockholm. Du hittar hennes brödrecept på sidorna 27–31. Hur sparar du pengar i matvardagen? – Bästa sparknepet hittills är att prenumerera på en matkasse. Mina egna planeringsförsök havererar ständigt. Vad äter du helst i höst? – Kryddstarka indiska grytor. Missa inte tävlingen om Linas bok Baka med grönsaker på sidan 39. YLVA BERGQVIST ÅREN 2020 OCH 2021 fick vi erfara hur det kändes att behöva begränsa vilka vi träffade och när, var eller hur vi gjorde det. Tillvaron kantades av hemarbete, inställda kulturevenemang, uteblivna gymbesök och när restriktionerna tillät: en restaurangbokning för max fyra personer med ett rejält tilltaget avstånd till sällskapet bredvid. Vi blev för det mesta förpassade till hemmets trygga vrå och fick leva i social detox. Social torka, om man så vill. NÅGOT JAG TAR med mig från den tiden är vikten av, och det fina med, att kunna träffas fritt. Helst av allt – att äta middag tillsammans hemma. För visst umgås vi på ett annat sätt där? Någon hackar lök så att tårarna rinner, en annan rör runt i pannan på spisen, en tredje diskar gårdagens kvarglömda disk, en fjärde berättar ivrigt ett skvaller och en femte springer snabbt till affären för att handla citronen som glömdes. Automatiskt uppstår en gemenskap över puttrande grytor och ett särskilt lugn infinner sig när maten är klar, alla har slagit sig ner runt bordet och faten skickas runt. Samtalen som sker över bestickskrammel mot tallrikar är något alldeles speciellt. SÅ BJUD IN till middag i höst! Vänner, familj, ytligt bekanta eller någon du skulle vilja lära känna lite bättre. Knyt nya vänskaper eller rå om de gamla. Öppna upp ditt hem om än bara för en liten stund. Vad du ska laga? Du hittar inspirationen på sidorna 13–19. Trevlig läsning! Matstylist och receptkreatör Kocken som blev ekonom som blev kokboksförfattare och matstylist. Ylva delar sin tid mellan Lissabon och Stockholm och har för detta nummer av Buffé skapat samt stylat de suveräna sopprecepten på sidorna 20–23. Hur sparar du pengar i matvardagen? – Slänger minimalt! För mig är gårdagens middag grunden till en ny måltid och jag älskar att laga mat med rester som bas. Vad äter du helst i höst? – Soppa såklart! ICA-HANDLARE I FOKUS LOVISA SKOOG ICA Nära Djurgårdsgatan, Linköping Från timvikarie till handlare: idag driver Lovisa ICA Nära Djurgårdsgatan där man jobbar hårt för att kunna erbjuda lokalodlade råvaror och förse sina kunder med prisvärd mat genom klipp och erbjudanden. Hur inspirerar ni till vardagsmaten? – Vi har en vägg i butiken med receptblad och QR-koder som ständigt uppdateras och vi ger tips på varor att kombinera för att underlätta middagsvalen. Hur hjälper ni era kunder att välja svenskt och lokalt? – Genom samarbeten med lokala leveranLiv Bossuyt, redaktionschef törer som Bossgård potatis och Stjärnägg som ligger strax utanför Linköping. Vi lyfter fram det svenska så mycket som möjligt så att det blir lätt att välja svenskt! 5 BUFFÉ #10/2022 ledare Foto Ylva Lindgren
Buffé MIDDAGEN ÄR KLAR Stora fat fyllda med ljuvli
ga smaker: här är rätterna att samla nära och kära kring
Buffé VILKEN SOPPA! Både värmande och mättande: 5
goda idéer för soppköket.
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för liten peng – h
är är maten vi mer än gärna lagar veckan före löning.
Buffé BRÖDBAKETS HEMLIGHET Lite saftigare och lite
nyttigare: din guide till bröd bakat med säsongens grön
Buffé ICAs EGNA SIDOR Möt designern bakom Rosa Ban
det och upptäck nyheten vegetarisk tacofärs.