Buffé 1
SMAK savoykål TIPS – Testa att byta ut vitkål mot
savoykål i rätter som kålpudding eller wok. – Har du savoykål över? Förväll eller tillaga och frys in! – Gör savoykålschips genom att dela 250 g kålblad i mindre bitar. Skölj och torka noga. Blanda med 3 msk olja och ½ tsk salt. Sprid ut bladen på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i 150 °C ca 30 minuter eller tills de är krispiga. Ett enkelt och lite nyttigare snacks! TIPS Har du pumpa- eller solroskärnor hemma? Använd det istället för hasselnötter. FÖRVARA RÄTT 2–4 °C i plastpåse. ALLT DU BEHÖVER VETA SAVOYKÅLEN KÄNNS IGEN på sina kraftigt krusiga blad som under säsongen går från ärtgrönt till mörkgrönt eller rött. Det sägs att kålen härstammar från regionen Savojen i de franska Alperna och att namnet kommer just därifrån, men det var inte förrän på 1600-talet som den blev känd i Norden. Idag finns savoykål att få tag på året runt och du hittar den svenskodlade i butik under juni till november. Dess milda kålsmak gör att savoykålen passar till det mesta, men i synnerhet exempelvis kåldolmar, kålpudding, i wok, lättkokt och strimlad rå. Kålen är tålig och går att förvara länge i kylskåpet. SMAKKOMPISAR SVAMP GETOST BACON LÖK SAVOYKÅLEN ÄR LIKA vacker som god. Lär dig allt om kålen här! RECEPT SAVOYKÅL MED PARMESAN OCH HASSELNÖTTER 4–6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER Visste du att... … savoykålen är rik på folat, kostfibrer och C-vitamin? … savoykålen är mer köldtålig än sin kusin vitkålen? … det tar ca 105–140 dagar för en savoykål att mogna beroende på sort? … savoykål ibland även stavas savojkål? 1 savoykål ca 1 kg 4 msk olivolja ½ dl balsamvinäger 2 msk hackad timjan 250 g ricotta ½ msk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 1 dl finriven parmesan 1 dl rostade och hackade hasselnötter flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Ansa och skär savoykålen i 3–4 cm breda klyftor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda hälften av oljan med 2 tsk flingsalt och 2 krm peppar och pensla på kålen. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 2. Ta ut plåten och blanda resten av oljan med vinägern. Pensla eller ringla blandningen över kålen och strö över timjan. Ställ in i ugnen ytterligare 10–15 minuter. 3. Vispa ricottan krämig med citronskal, -juice, ½ tsk flingsalt och 1 krm peppar. Bred ut ricottan i botten på ett fat och toppa med kålen, parmesan, hackade nötter och gärna extra timjan. 9 BUFFÉ #10/2022
Buffé MIDDAGEN ÄR KLAR Stora fat fyllda med ljuvli
ga smaker: här är rätterna att samla nära och kära kring
Buffé VILKEN SOPPA! Både värmande och mättande: 5
goda idéer för soppköket.
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för liten peng – h
är är maten vi mer än gärna lagar veckan före löning.
Buffé BRÖDBAKETS HEMLIGHET Lite saftigare och lite
nyttigare: din guide till bröd bakat med säsongens grön
Buffé ICAs EGNA SIDOR Möt designern bakom Rosa Ban
det och upptäck nyheten vegetarisk tacofärs.