Nöjesnytt Jönköping 1
Mer grönt på tallriken TA NYA TAG MED rätt kost E
fter julfrossan kan en drastisk avgiftning av kroppen låta som en lockande idé. Men det som håller i längden är stegvis förändring av kosten. Variation och nya spännande smaker höjer motivationen. I början av året är det många som kämpar med nyårslöftet om ett mer hälsosamt liv med bättre kost. Att kickstarta projektet med en detox låter kanske frestande. Men fungerar det verkligen att avgifta kroppen? - Egentligen finns det varken vetenskapligt stöd för att man skulle behöva avgifta kroppen eller för att det skulle leda till en viktminskning, om det är det man är ute efter, säger Anki Sundin, näringsfysiolog. Hon menar att en detox är mer en mental kick off, vilket i och för sig kan vara positivt. Det är inte farligt för en vuxen människa att fasta eller under en kort period bara dricka juice, till exempel. ANDRA SMAKER Egentligen är de flesta av oss ganska medvetna om vad vi skulle må bra av att förändra i kosten, till exempel att äta mindre socker. Mat med mycket socker i är ofta näringsfattig och det är lätt att få i sig mer energi än vad man gör av med. Men det är lättare sagt än gjort att börja ett sockerfritt liv. - Vi har vant oss vid att det ska smaka sött och vi gillar det. Evolutionärt handlar det om att det var viktigt att passa på att äta mycket av mat som gav oss snabb energi, när vi hade tillgång till den. Men nu finns det ju obegränsad tillgång på det söta, säger Anki Sundin. Hon tipsar om att låta maten smaka på ett annat sätt och att ha lite tålamod. - Bröd behöver inte smaka som sockerkaka, till exempel. I början kanske man tycker att det blir smaklöst utan det där tillsatta sockret, men man vänjer sig och lär sig uppskatta annat. Men man får ha lite tålamod. Det kan ta veckor innan man har accepterat och börjat uppskatta att det inte smakar som tidigare. RUTINER FÖR MATEN Rutiner är viktigt för att lyckas förändra kostvanor långsiktigt. Många trivs med att hitta tillbaka till frukosten. Då slipper man kanske det där sötsuget som sätter in vid tio halv, elva. Att äta regelbundet är också en bra vana. Man kan till exempel ha med sig mellanmål i väskan när man går till jobbet – som kvarg, soyayoghurt, ägg eller nötter. - Av någon anledning är vi ofta ostrukturerade när det kommer till ätande. Vi står inte framför tvättkorgen och undrar över vad vi ska ha på oss i dag, men vi hamnar ofta hungriga framför kylskåpet utan en aning om vad vi ska laga till middag, säger Anki Sundin. Hon tipsar om att titta lite extra på produkternas innehållsförteckning i affären, och lägga märke till ordningen på ingredienserna. - Står sirap som tredje ingrediens på brödet innehåller det mycket socker. Står socker däremot sist i listan kan det mycket väl vara så att det bara är en gnutta tillsatt som jästnäring. Den ordningen gäller förstås alla livsmedel, inte bara bröd. TESTA OLIKA PRODUKTER För att behålla inspirationen, och inte falla tillbaka i dåliga vanor, är det bra att variera sig. Förutom att äta mycket frukt, grönsaker och bär tipsar Anki Sundin om nya livsmedel som bönpasta. Amarant, quinoa, bovete och linser är andra lite roliga alternativ till pasta och ris. Rotfrukter smakar mycket och mättar. Låt grönsakerna ta plats och bygg upp måltiden utifrån dem. Gör vackra sallader med färgglada grönsaker, rotfrukter och bönor. Strö gärna över lite nötter eller frön. Tänk grönt även när du äter ute eller köper färdigmat. Ha frysta grönsaker hemma. De är lika nyttiga som färska och ligger inte och skrumpnar i kylen. Variera tillagningssätten. Koka, woka, råriv, ugnsrosta, grilla, panera och gör puré. Smoothies av grönsaker, frukt eller bär är ett sätt att äta eller dricka nyttigheterna utan att gå miste om fibrerna. Gör hummus, falafel, bönburgare, chili con carne, soppor eller grytor av bönor, kikärter eller linser. Du smaksätter enkelt med vitlök, lime, chili, curry eller örtkryddor. Vissa grönsaker, frukter och bär tål inte att lagras så länge. Passa på att äta dem när det är säsong. Då är de godast, billigast och miljösmartast. - Och potatis är underskattat. Den är näringsrik och innehåller förhållandevis lite energi, vilket passar den som inte tränar jättemycket. I detoxsammanhang uppmanas man ofta att skippa kaffe, men där kommer Anki Sundin med ett lugnande besked för alla kaffeälskare. - Kaffe och te innehåller antioxidanter. Så länge man inte häller i massor av socker, eller dricker litervis, så att man får i sig för mycket koffein, är både kaffe och te hälsosamma drycker. Inte heller den som gillar att salta maten behöver oroa sig, så länge man inte har högt blodtryck. Och så det kanske viktigaste tipset av alla – gör inte allt på en gång. - Steg för steg har tyvärr inte lika hög motivationsfaktor, men det fungerar i längden. I TEXT: KARIN PERSSON