Lokaltidningen Kanalen 1
16 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 16 • VECKA 16 • TISDAG 20 APRIL • 2021 • ÅRG 26 kultur &nöje Maila: privat@fixmedia.se notiser Andreas satsar på en fusion Foto: ingelA hellqVist Snart öppnar Café Hembygdsgården igen n MAT&KROG Sorgen var stor när delar av Vaxholms hembygdsgård skadades i en explosion i oktober 2019. De omfattande skadorna gjorde att det inte var möjligt förra sommaren att ha den populära caféverksamheten i lokalerna men nu i maj slår Eva Egnér och Johanna Sandström äntligen upp portarna till sitt café i nyrenoverade och uppfräschade lokaler. Första månaden håller de öppet helger men från och med juni till augusti kommer verksamheten att vara igång dagligen. – Under rådande omständigheter kommer vi att ha flera kassor utomhus för att underlätta så det inte blir köer, säger Johanna Sandström. Caféet har i många år varit ett populärt utflyktsmål, på grund av såväl menyn som läget vid vattnet och den inspirerande miljön i trädgården. – Vi ser verkligen fram emot att öppna nu igen och hälsar alla gäster välkomna, säger Eva Egnér. JA Framnäsparken ska blomstra n KULTUR Nu under veckan, och ytterligare fyra veckor framåt kommer omfattande rabattplantering ske i Framnäsparken, det lilla grönområdet som finns i korsningen mellan Framnäsvägen och Västra Ekuddsgatan i centrala Vaxholm. Den nuvarande gräsplanen ska göras om till ängsmark med rabatter av blommor och växter som ska locka till sig bin och fjärilar. Det är tekniska enheten i vaxholm stad som ansvarar för planeringsarbetet. JA Att kasta sig in i restaurangbranschen mitt under en pågående pandemi är kanske inte den bästa affärsidén – om man inte har något nytt och exceptionellt som sticker ut på menyn. Krögaren Andreas Eisner vågade. Han vill förmedla smakupplevelser av svensk-, kalifornisk-, hawaiiansk- japanskoch koreansk husmanskost. Bibimbap, ramen och poké bowl med ursprung från Korea, Japan och Hawaii är de trendigaste maträtterna just nu, både till lunch, middag eller som take away. En krögare som anammat detta smaksensationella gastronomiska koncept är Andreas Eisner på restauranger Bistro Fusion i Alceahuset. Hans drivkraft är att förena och förädla spännande smaker när och fjärran . från Andreas Eisner föddes i en krögarfamilj. Föräldrarna drev restauranger och nattklubb och Andreas och hans bror Alexanders uppväxt kantades av ångande restaurangkök och grytor. Det blev restaurangskola och livsmedelsteknisk linje med inriktning kök och praktik på Operakällaren hos stjärnkocken Werner Vögeli. Det blev också en sväng i Stadshuskällarens kök. – Det var en fantastik inspirerande och lärorik upplevelse i fine dining att laga nobelmiddagar, säger Andreas och ger en kort resumé av sitt långa yrkesverksamma liv. Förutom att basa för köket ombord på flottans minröjare HMS Koster har han arbetat som både sous- och kökschef på olika restauranger och hotell. Han har också satsat på att driva eget i Thailand samt drivit golfrestauranger i Täby och Vallentuna och den populära Jaktvillan i Arninge. Själv är jag en typisk husmanskostkille som föredrar kalvlever Anglais ... ANDREAS EISNER SOM DRIVER BISTRO FUSION lägger ner all sin kärlek och omsorg när han långkokar buljongen och nattbakar fläsksidan till deras populära japansk nudelsoppan, Ramen, sprängfylld av grundsmaker och fräscha grönsakstillbehör. Foto: AgnetA JohAnsson Innan han bestämde sig för att starta Bistro Fusion drev han en företagsrestaurang i Sollentuna. – När pandemin kom skulle alla arbeta hemma, vilket gjorde att alla lunchgästerna försvann. Det blev ohållbart. I samma veva gick tidigare ägare till denna restaurang i konkurs. Jag såg en potential till att bygga upp en ny skön mötesplats, en food quarter, där man kan ta något att äta oavsett om man är på språng eller har lunch, vill fika, äta middag med familj och vänner eller bara träffas efter jobbet över något gott att dricka. Jag köpte konkursboet och satte igång och renovera. Vi fick snabbt upp en kundkrets men när andra vågen kom tömdes även Alceahuset på folk, säger Andreas besviket. Det blev tufft men ändå har Andreas haft tur för allt fler nya matgäster har genom ryktesvägen hittat Bistro Fusion. Många är take away-kunder med smak för det nya fusionköket. Andra beställer hem rätter genom hemkörning. – Själv är jag en typisk husmanskostkille som föredrar kalvlever Anglais, Wallenbergare, Biff Lindström, raggmunk och fläsk men vi står nu inför en ny epok och tyvärr är det tufft att hitta kockar som kan laga klassiska husmankosträtter, säger Andreas. Allt medan lunchgästerna slår sig ner för att avnjuta dagens lunch hoppas Andreas på att våren och utomhusserveringen ska komma igång så att han kan producera det han älskar mest - rätter sprängfyllda med spännande smaken från när och fjärran. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se BIBIMBAP OCH POKÉ BOWL består bägge av en valfri bas på ris, bulgur, nudlar eller quinoa - toppad med stekt ägg, skaldjur, lax, tofu eller kyckling samt en mängd annat smått och gott. Foto: AgnetA JohAnsson mat & krogliv