AMES 1
I topp ligger Rosio Sanchez food truck, taquerian
Hija de Sanchez, sommartid vid Torvehallarne i Köpenhamn. Rosio är en stjärnkock som arbetat på WD-50 i New York och varit chefskonditor på noma i Köpenhamn. Genom Hija de Sanchez och restaurangen Sanchez i Köpenhamns köttbyen har Rosio gått tillbaka till sina mexikanska rötter. Hemligheten bakom Rosios ljuvliga tacos är tortillabrödet vilket görs på majsmjöl importerat från Mexiko. De nästan smälter i munnen. Toppningen har en mexikansk touch med nordiska influenser. Tre tacos kostar 100 danska kronor och kan ha toppningen, bräserat, långkokt, kött med chili, färskost med jalapenos sås och krispigt fläsk med svarta bönor och avokado. Visst förtjänar Rosio Sanchez förstaplatsen, rekommenderas i allt. TVÅA ÄR MATSTÅNDET Sea Me i saluhallen Time Out i Lissabon. Kön är lång men det är värt att vänta på de olika, läckra, rätterna av nyfångad fisk och skaldjur. Specialiteten är japaninspirerade niguiris med rostade sardiner och havssalt. Sardinerna, perfekt mjälla, är de godaste vi någonsin ätit, här, kramade, tillsammans med ett gott sushiris. Fisk som bäst. PARISBOHEMEN ALAIN MIAMS matstånd, Alain Miam Miam, på marknaden Marche des Enfants -Rouges är trea. Alain serverar nygjorda smörgåsar, sallader, crêpes och galettes med ost, skinka och grönsaker. Vi och de flesta beställer en frasig bovetegalette, denna dag toppad med smakrik höstsvamp. Matigt och gott. Till gästernas glädje har Alain öppnat en mindre restaurang 50 meter från marknaden vilket gör det lättare att kunna sitta ned och njuta av de genuina franska rätterna. Alain är väl värd en omväg. ETT SVENSKT MATSTÅND, Günters, finns med på listans plats nummer nio. Günters korvkiosk vid EMA:s legendariska studios på Karlbergsvägen. I kiosken med kultstatus erbjuds ett stort utbud av all världens korvar. Vår favorit är den dubbla kabanossen serverad i en halv, varm och frasig, baguette med surkål och den berömda, smakstarka, hoi hoi såsen. Ett måste, även om Günther själv sedan länge inte finns i kiosken. STREET FOOD Street food är färdiglagad mat, att ätas direkt, vilken säljs på gatan eller vid en marknad. De tidigare transportabla vagnarna har allt mer ersatts av food trucks och fasta matstånd. Det beräknas att varje dag så äter nära 3 billioner människor i världen Street food. Typiska Street food rätter är franska pommes frites, Engelsk fish och chips, Japansk ramen, Tysk korv, Ungerska lagos, Indiska grillspett, Belgiska våfflor, Mexikanska tacos, Japansk fisk, Spanska tapas, Turkisk kebab, kyckling från Jamaica eller hamburgare från USA. Största städerna för Street food är Bangkok och Singapore. Noterbart är att de enkla matstånden, Rai Jay Fai i Bangkok och Hill Street Tai Hwa Pork Noodle i Singapore båda har fått en Guide Michelinstjärna, för sin enastående Street food rätter. Källa: Magasinet easyjet Traveller n EUROPAS TOPP 10 STREET FOOD • Hija de Sanchez, Köpenhamn • Sea Me-Time Out Market, Lissabon • Alain Miam Miam, Paris • Dam Good Cookies, Amsterdam • Mordi e Vai, Rom • Bone, Berlin • Aleppo Bahebek, Oslo • Lángos Máshogy, Budapest • Günters, Stockholm • Yum Bun, London 49