Maxikökets Broschyr 1
Sommarens godaste efterrätter Blåbärscheesecake m
ed mynta 1 cheesecake. Medel. Tid: över 60 minuter Botten 75 g smör 200 g digestivekex Fyllning 6 gelatinblad 1 dl outspädd blåbärssaft 2 1/2 dl vispgrädde 250 g tinade, rumstempererade blåbär 600 g rumstempererad naturell färskost 1 tsk vaniljsocker 1 dl strösocker Till servering 1 ask blåbär 1 kruka mynta 1. Ta fram färskosten så att den blir rumstempererad. Tina blåbären och låt de stå framme tills de är rumstempererade. 2. Botten: Smält smöret i en kastrull. Smula kexen fint i en matberedare. 3. Blanda smöret och smulorna ordentligt. Tryck ut massan i en rund form på 24 cm i diameter med löstagbar kant. 4. Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen. 5. Fyllning: Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. 6. Värm upp blåbärssaften i en kastrull. Ta upp gelatinbladen från vattnet och smält gelatinet i kastrullen i saften. Låt svalna. 7. Vispa grädden. 8. Krossa blåbären med en gaffel och blanda med saften. 9. Lägg rumstempererad färskost i en skål, vispa i vaniljsocker och socker. Vänd ner saften (med gelatin och blåbärskrosset) och den vispade grädden. Häll i blandningen i formen och låt stå i kylen i minst fyra timmar. 10. Ta bort kanten på formen. Lägg kakan på ett fat. Dekorera med blåbär och mynta. Jordgubbs- och yoghurtglass 4 portioner. Enkel. Tid: under 15 minuter. 250 g frysta jordgubbar 1 dl apelsinjuice 2 dl turkisk yoghurt 2 msk flytande honung Mixa allt i en matberedare. Ät direkt eller ställ i frysen max en timme innan den serveras.