Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Fisk och goda skald
jur är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat, så denna månad tänkte jag tipsa om lite vin och dess druvsorter som passar till detta. Det viktigaste vad gäller val av vin till en fiskrätt är om det är en mager eller fet fisk som serveras. Fet fisk kräver ett lite fylligare, smakrikare vin medan det till en mager fisk passar med ett lite elegantare, lättare vin som inte överskuggar de fina, diskreta smakerna. Sedan beror det ju även på vilka tillbehör som serveras till fisken. Kokt eller ångad fisk med ljus sås, som kokt sej med ångade grönsaker och vitvinsås gifter sig fint med lätta, friska och eleganta viner så som chablis alternativt grüner veltliner från Österrike. Till fet lax krävs ett runt vin, gärna smörigt och fatlagrat. Helt enkelt fylligt, som fisken. Är den rökt behövs lite sötma. Prova gärna ett rieslingvin. Till skaldjur som hummer med lite sötma passar det fantastiskt med rieslingviner. Champagne är finfint till ostron. Musslor i gräddig sås gifter sig väl med fatlagrad chardonnay eller varför inte en fin chablis. /Text: Peter Lannesand BIFF MED BEARNAISESÅS (vegansk) Klassiska rätter på veganskt vis: Gustav Johansson / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (4 portioner * (0,4 kg CO2e) Biff 100 g naturella valnötter 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 500 g portabellosvamp 1 tsk torkad rosmarin 1 dl färsk bladpersilja 1½ msk potatismjöl 2 tsk kinesisk sojasås rapsolja att steka i salt & svartpeppar ev. ½-1 dl havregryn Stekt potatis 600 g kokt fast potatis rapssolja salt & peppar Vitlöksfräst svartkål 200 g svartkål 1 vitlöksklyfta salt och peppar rapsolja till stekning Till servering 1 sats bearnaisesås GÖR SÅ HÄR: • Rosta valnötterna och lägg åt sidan så att de får svalna lite. Skala och hacka lök och vitlök. Borsta bort eventuell jord från svampen och hacka den. • Stek lök och svamp i rapsolja i en stekpanna på medelvärme tills de får rejält med färg och all vätska dunstat bort. Detta är viktigt, smeten måste vara riktigt fast och svampen nästan knaperstekt. Eventuellt får du steka i omgångar om du inte får plats med allt i en stekpanna. Salta och peppra löpande och krydda med rosmarin. • Hacka valnötterna, det ska bli en del finhackade och en del lite större bitar, men inget som är otrevligt att få i en tugga. Skölj och finhacka persiljan. • Blanda svamphack, nötter, persilja, potatismjöl och soja i en bunke och rör om så att allt blandas ordentligt. Mixa ungefär hälften av smeten med en mixerstav så att du får en blandad konsistens, detta hjälper färsen att binda bättre. Vid det här laget borde du ha en fast smet som är lätt att forma. Om smeten faller sönder är det antagligen för mycket vätska kvar i svampen, blanda då i lite havregryn tills du får en bra konsistens. • Smaka av med salt och svartpeppar och forma i fyra "stekar". Stek dem i rapsolja i en stekpanna på medelvärme i 4-5 minuter per sida tills de är fasta och fått fin stekyta. • Skär potatisen i cirka 1½ cm stora kuber och knaperstek dem i rikligt med olivolja i en stekpanna på medelvärme. Salta och peppra rikligt. • Skölj svartkålen och skär den i cirka 4 cm breda bitar. Skala och finhacka vitlöken. • Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs svartkål, vitlök, salt och peppar tills kålen börjar bli intensivt grön och mjuknar. • Lägg upp på tallrikar och servera med bearnaisesås. PALMER - BLANC DE BLANCS 2014 / Frankrike / Art.nr 7553 / 349:Denna torra champagne är en perfekt start på en härlig vårmiddag. Palmers Blanc de Blanc har tydlig smak av grapefrukt och en frisk syra. Med sin härliga mineralitet förgyller den våren och med ett avslut av fin klassisk brödighet. Sötma Fyllighet Syra DOMÄNE WACHAU - RIESLING SELECTION 2019 2019 / Österrike / Art.nr 4318 / 109:Ta med Österrike hem till dig i år, då kanske inte resan till Alperna eller fjällen blev av. Här får du en uppfriskande riesling med skyhög syra, mineraler i mängder, krispig citrus och ett gäng örtkvistar. Du får ett riktigt kvalitetsvin som inte kostar för mycket. Sötma Fyllighet Syra Enkelt att minska din plastkonsumtion Engångsplasten finns i stort sett överallt. I topsen i badrummet, i matbutiken och i take away-koppen från kaffebaren. Det kan därför kännas krångligt och svårt att undvika engångsplast i vardagen men det behöver det inte vara. Faktum är att varje år hamnar mellan 8 till 13 miljoner ton plast i naturen. Hela 40 procent av all plast som produceras används dessutom till engångsförpackningar. Men hur kan man egentligen skära ner på sin plastkonsumtion i vardagen? SodaStream delar här med sig av några vardagliga tips. Köp oförpackade livsmedel – Försök så gått det går att köpa livsmedel som exempelvis grönsaker och frukt som inte är förpackat i plast eller köp bröd som förvaras i en påse av papp. Byt ut plastfolie – Undvik plastfolie och hitta andra lösningar för att förvara mat och rester i kylen. Återanvänd syltburkar eller sätt en tallrik 14 NOLLTRETTON ovanpå en skål med rester. Investera i en återanvändbar kaffemugg – Lätt att bära med sig, för att undvika engångskaffemuggar. Sluta köpa engångsplastflaskor – Sluta köpa vatten på flaska. Använd en återanvändbar flaska som enkelt går att ta med sig. Du kan minska mängden av flaskor avsevärt genom att göra kolsyrat vatten hemma med en kolsyremaskin. Slopa plastpåsen – Undvik plastpåsar när du handlar mat eller är ute och shoppar. Satsa istället på en tygpåse som är så lätt att den går att bära med sig i väskan. Byt ut tops med plastpinne – Byt ut tops med platspinne till en ekologisk variant med en pinne av papper. En del fabrikat går till och med att slänga i komposten. (BN) Här kommer en klassiker från kanske världens bästa kooperativa vinföretag. Husets Petit Chablis tillhör bland det bästa du kan finna från Frankrike på den svenska marknaden inom denna kvalitetskategori. Det är ett vin med en fruktig frisk smak med inslag av gröna äpplen och päron som passar alldeles förträffligt till det mesta i skaldjursväg. PETIT CHABLIS - LA CHABLISIENNE 2019 2019 / Frankrike / Art.nr 5585 / 139:Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Stefan Wettainen