Emelie Nielsen: ”Mitt hjärta klappar för den loka
la maten” Jag bor med man, två barn och massa djur på en gård utanför Lyrestad i norra Skaraborg. Arbetar som Sous-chef på Norrqvarn Hotell & Konferens vid Götakanal. Mitt hjärta klappar för den lokala maten. För hantverket och passionen som man hittar hos producenter som valt att ta det dom har och av det producera livsmedel. För mig handlar det om mer än ”bara” att de producerar underbara råvaror och produkter, de bevarar också kunskap och kulturarv, samt bidrar starkt till en levande landsbygd med arbetstillfällen för många fler än bara dom själva. Jag har också alltid uppskattat det ohomogena. Och det är en av tjusningarna som jag ser det, att livsmedlen hos de mindre producenterna får en liten egen ton jämfört med det massproducerade likriktade. Processen som det är att tillaga och servera mat till någon är för mig fascinerande. Tänker jag lite på det så växer det och jag kan inte låta bli att förundras. Mat är liv, utan mat så slutar vi att fungera. Att bjuda en annan person på en måltid som ger tillfälle att stanna upp, att mötas, sitta ner tillsammans skapar gemenskap och ger den näring att leva vidare en tid till. Kärlek i köket mina vänner. Sockerdoppad äppelsavaräng