Jaguarkockens RÅDJURSSTEK RÅDJURSSTEK MED ROSTADE
JORDÄRTSKOCKOR & GRÄDDKOKT GRÖNKÅL Portioner: 6 personer Ingredienser: • 1 kg rådjursstek • 1,2 kg jordärtskockor • 300g grönkål • 3 dl grädde • 2 dl riven västerbotten/ svecia ost • 1 kruka färsk timjan • 2 tsk maizena • Matolja • Smör • Salt och peppar Tid: ca 1,5 timmar Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200grader. 2. Putsa steken, krydda den med timjan, salt och peppar. Bind upp den eller näta för att den skall hållas ihop och bli saftig vid tillagning. 3. Skrubba och ansa jordärtskockorna, dela om dom är stora. Vänd runt i matolja och krydda med salt och peppar, rosta i ugnen på 200grader i ca 1h. 4. Stek köttet på medeltemperatur i stekpannan runt om i smör och olja, salt och peppar, tills steken fått fin färg. Är det en stor stek låt den gå i ugnen en kortare stund, tillaga köttet till ca 50 grader och låt vila i ca 15 min innan uppskärning. 5. Riv ner grönkålen i mindre bitar och ta bort stjälken om den är grov. 6. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka grönkålen i ca 2 min, häll bort vattnet och skölj kålen i kallt vatten. 7. Lägg tillbaka kålen i kastrullen och strö 2 tsk maizena över, tillsätt grädden och koka upp under omröring. Smaka upp med riven ost samt salt och peppar. 8. Skär upp köttet och garnera gärna med lite färsk timjan. INLAGDA KANTARELLER Portioner: 6 personer Ingredienser: • 400g kantareller • ½ dl ättika 12% • ½ dl vitvinsvinäger • 2 dl socker • 2 dl vatten • 1 st rödlök • 2 st lagerblad • 4 st kryddpepparkorn • 2 st nejlikor • 1 krm chiliflakes Gör så här: 1. Rensa och dela ner svampen i mindre bitar om det behövs. 2. Skala och klyfta löken. 3. Koka upp ättikan, vitvinsvinägern, sockret och vattnet i en kastrull under omröring tills allt socker löst sig. 4. Tillsätt alla kryddor och löken, låt stå i 5min. 5. Häll den varma lagen över svampen och låt den svalna något på bänken innan den får stå i kylen över natten inför servering. Tid: ca 15 min JAGUARMAGASINET.SE | NR.8 – ÅR 2020 53