STT 1
16 STT Vecka 9 onsdag 26 februari 2014 TRANEMO BY
GDEN Föreläsning om tillsatser i maten TRANEMO Om 32 tillsatser som blir en prinsessbakelse, om kanelsnurror som aldrig möglar och mycket, mycket mera fick publiken höra i Medborgarhuset förra tisdagen. Tommys intresse för vad som egentligen finns i våra livsmedel, väcktes när hans yngsta dotter föddes. – Vi var väl som de flesta familjer, aromatkrydda, grillkrydda, påssåser och chips på fredagkvällen. När vår yngsta dotter föddes visade hon sig vara allergisk mot det mesta och hade dessutom astma. Familjens liv fick anpassas efter dottern. Ända tills sju år senare, när Tommy av en händelse på en konferens träffade en läkare med ett annat synsätt. – Han sa att man inte kan födas med astma och att vår dotter med största sannolikhet inte tålde tillsatsen E621. En smakförstärkare, som finns i massor i Aromat och i många andra livsmedel. – Men det åt väl inte hon som nyfödd? Nej, sa läkaren, men vad åt mamma? Barnet får i sig det mamman äter, ta bort skiten och du får en ny unge hemma, sa han. Tommy följde rådet, dottern blev fri från både allergier och astma. Och Tommys intresse för tillsatser i livsmedel hade vaknat. Med slagfärdighet och humor, men på blodigaste allvar går Tommy igenom hur våra livsmedel idag förstörs med kemiska tillsatser. Tillsatser för att höja smak, färg, konsistens och hållbarhet. Men främst för att göra billiga produkter av dåliga råvaror. – Vi litar på att myndigheterna, Livsmedelsverket, stoppar det som är farligt, men det är inte deras sak. De gör kontroller på varor vad gäller bekämpningsmedel och bakterier. För tillsatser är det EU:s direktiv som gäller. EFSA är EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet. Men de har, enligt Tommy, inga egna experter eller forskare, utan har givit institutet ILSI i uppdrag att ta fram rekommendationer och kostråd för EU:s medlemsländer. Bland ledamöterna i ILSI finns representanter för Pepsi, Nestlé, Kraft foods, Cocacola, McDonalds och läkemedelsföretagen Pfizer och Galaxo, för att nämna några. – Den dag vi gick med i EU fick vi 92 nya kemikalier som tidigare varit förbjudna. Att vi i Sverige har en sådan tilltro till myndigheter gör oss särskilt utsatta, menar Tommy. – I Italien är det 63 procent av konsumenterna som läser innehållsförteckningen på de livsmedel de handlar, i Sverige är siffran 2,1 procent. Det enda vi bryr oss om är prislappen och bäst föredatum, inte vad vi köper! Tommy menar vidare att vi som konsumenter måste ta ett eget ansvar för vad vi handlar och äter. Bli medvetna. Ett av många tveksamma ämnen han nämner är karagenan, E407, som bland annat finns i 36-procentig grädde och glass. – Det kan förorsaka magoch tarmproblem som ofta diagnostiseras som IBS. Andra produkter som Tommy tycker bör undvikas är alla former av bordsmargariner, lightsafter, energidrycker och favoriten odlad lax. Odlad lax innehåller flamskyddsmedel, färgämnen och en hel del annat. Fråga efter pinklax eller annat viltfångat alternativ, dock inte från Östersjön, är Tommys råd. Tommy har föreläst i tio års tid om farliga och onödiga tillsatser i våra livsmedel. Vad ser han för tendenser? – Det går sakta åt rätt håll, även om ICA som kedja går åt fel håll. Nu menar jag inte enskilda butiker, det finns jättebra ICA-butiker, jag handlar själv i en sådan. Men som kedja, med det egna märket ICA basic där bra varor plockas bort till förmån för det egna sämre och prispressade märket och där baconet numera kommer från stora grisfabriker i Polen. I pausen serverade Sjuhäradsmat en mingeltallrik med närproducerade godsaker. Sjuhäradsmat var också arrangör för kvällen tillsammans med LRF i Tranemo och studieförbundet Vuxenskolan. Om Tommy Svensson själv hann att provsmaka är tveksamt. Det var lång kö till försäljningen av hans tre böcker, Handbok för den kräsne konsumenten, Handbok vid graviditet och amning, samt Handbok om vitaminer. ANN-LOUISE KJELLNER redaktion@stthuset.com Lokalproducerade smakprover serverades av bland annat Hanne Möller från Tunnbrödstugan i Gölingstorp. ÄKTA ELLER FALSKT? Varför byta ut naturligt fett mot konstgjort? undrade Tommy Svensson. FOTO: VIAVINGA POPQUIZ KL. 19 FRE 28/2 Boka ditt lag senast fredag lunch 28/2 HAMBURGARE BLACK ANGUS med bacon, aioli, sallad, lök, tomat och inlagd gurka. Serveras med stora friterade klyftpotatisar. LARGE 200g XXL 400g MEGA 600g 99:125:CEASARSALLAD 225:99:PENGARNA TILLBAKA om du orkar äta upp hela din MEGA-portion med hamburgare på 600 g och klyftpotatis! BOKA IN NÄSTA POPQUIZ Fre 28/3 www.tranemohotell.se SERIEFINAL! INNEBANDY LÖRDAG 1/3 KL. 16.00 TIBK HERRAR Skövde IBF Inträde 40kr Fredag 28/2 Kl. 19.30 P98S TIBK – IBK TYGRIKET 99 Lördag 1/3 Kl. 10.30 P01/02S TIBK – IBK TYGRIKET 99 (2) Kl. 13.00 P00S TIBK – RYDBOHOLMS SK Söndag 2/3 Kl. 13.30 P01/02S TIBK – IBK TYGRIKET 99 (1) Sö d 2/3 Huvudsponsor: