Nöjesnytt Helsingborg 1
ROAD MAP Stadsteatern goes green Foto: Mattias Be
rglund De dricker mest på jobbet Foto: Polina Helsingborgs stadsteaters gröna omställning ger positiva effekter på flera sätt. Teaterverkstädernas produktion blir mer hållbar, samtidigt som den främjar personalens kreativitet och sparar pengar. En miljömässigt hållbar produktion: hur gör man det på en teater av Helsingborgs stadsteaters storlek? Frågar man producenten Peter Sunesson, som tillsammans med en projektgrupp driver frågan i teaterhuset, så är det både enkelt och konkret. Sedan 2023 jobbar Helsingborgs stadsteater med att implementera det brittiska hållbarhetskonceptet ”Theatre Green Book” vilket redan gett positiva effekter. -”Theatre Green Book” kommer med flera checklistor som är himla konkreta vilket gör arbetet greppbart. Att fatta beslut på ledningsnivå om att jobba enligt denna metod var den största grejen. Det är ett stort åtagande, men alla var överens om att det är något vi vill göra och det känns jätteroligt. Helsingborgs stadsteater har tillsammans med flera andra scenkonstaktörer drivit på i dessa frågor och flera teaterhus i Sverige är på god väg att följa efter. Det känns viktigt att vara flera och bygga ett gemensamt lärande, säger Peter Sunesson. Målet just nu är att 50 % av det som produceras i husets verkstäder ska komma från återanvända källor. 65 % ska kunna återvinnas eller återbrukas efteråt. Riktlinjerna är tydliga och finns nedskrivna i en manual som alla konstnärliga team får ta del av. -Vi gör en föruträkning så att vi kan se om vi kommer klara målen redan innan vi har börjat producera. Det handlar med andra ord mycket om att stryka saker och idéer på ett tidigt stadium. Det kan till exempel betyda att vi inte beställer 10 000 pingisbollar från Kina, bara för att det är enkelt. På ett sätt försvårar det ju till viss del, det kan vara krångligare att hitta hållbara material. Och det ställer krav på de konstnärliga teamen att de är mer flexibla. Men när de skriver på sitt kontrakt går de med på våra premisser, säger Peter Sunesson. En positiv effekt av att jobba enligt ”Theatre Green Book” är att personalen i teaterns verkstäder får vara ännu mer kreativa och lösningsfokuserade. - Det är också ett sätt att argumentera för att vi ska behålla våra jobb här i huset, och att vi ska använda den samlade kompetensen. I stället för att köpa grejer som redan är färdiga så skapar vi mer själva, säger Peter Sunesson. Just nu arbetar projektgruppen med att kartlägga teaterns olika förråd för att kunna lägga in allt i ett datorprogram. Det ska i sin tur underlätta och snabba på researcharbetet – och vara enkelt att visa för tillfälligt anställda scenografer och kostymdesigners. I en ny Sifo-undersökning från Beans in Cup framkommer det att svenskarna i snitt dricker 2,2 koppar kaffe per arbetsdag. Det innebär att vi totalt dricker nära tolv miljoner koppar per arbetsdag och hela tre miljarder koppar per år. Många med chefsroll tömmer dock betydligt fler koppar än så. Att kaffe är mer än bara fika för svenskarna är tydligt. Det är en kopp som får humöret att lyfta och ett verktyg för en effektivare arbetsdag. Dessutom konsumeras drycken i så pass stora mängder att Sverige är det tredje mest kaffedrickande landet i världen, efter Nederländerna och Finland. – Kaffet har haft en central plats under lång tid och med närmare tre miljarder koppar om året står det klart att drycken är en viktig del av vår vardag. Det gäller inte minst under arbetsveckan där vi kan behöva lite extra fokus och energi. Svenskarna ser dessutom kaffemaskinen som något mer än en plats att hämta dryck från - den har en större roll på arbetsplatsen, säger Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup. Nästan hälften av de tillfrågade i undersökningen uppger att de dricker mer kaffe när de arbetar än under en arbetsfri dag. Det kan ha att göra med kaffemaskinens funktion. Närmare en tredjedel ser maskinen som en social mötesplats och något fler ser kaffedrickandet som en möjlighet till paus och njutning i vardagen. Fyra av fem säger dock att de inte påverkas av kollegornas kaffevanor medan 13 procent menar att de dricker mer tack vare dem. Topp 5: Yrken och roller som konsumerar mest kaffe 1. Chefsyrke inom företagsledning, politik, förvaltning och organisationer: 3,2 koppar per arbetsdag 2. Lant-/skogsbruk, trädgård, djur och fiske: 3 koppar per arbetsdag 3. Bank, finans och försäkring: 2,8 koppar per arbetsdag 4. Hotell och restaurang: 2,8 koppar per arbetsdag 5. Person-/godstransporter, logistik, lager- och postverksamhet: 2,6 koppar per arbetsdag 10 | nojesnytthelsingborg.se 8 7