Buffé 1
Buffé DECEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
DESTINATION Xi'an Recept på en variant av roujiam
o hittar du på buffe.se DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot en inspirerande smakdestination. Buff é upptäcker en spännande matkultur och tipsar om hur du plockar hem den till ditt kök. Efter det fi nstämda kantonesiska köket och det heta Sichuanköket är det dags att upptäcka maten från Shaanxi. Här hittar man tjocka biangbiangnudlar, lamm och bröd – rejäl mat man står sig på länge och som passar utmärkt under den svenska vintern. MER NUDLAR Man äter inte bara biangbiangnudlar i Shaanxi; här fi nns en hel rad olika nudlar och nudelrätter. Bland annat liangpi som serveras kalla, crispy fried noodles som ser ut som garnnystan och hetsyrliga saozinudlar som serveras med blandade grönsaker och fl äskfärs på Qishan-vis. Signaturrätter ROUJIAMO Namnet på denna gatumatsrätt betyder ”kött i ett bröd” och det är precis vad det är. Roujiamo liknar ett fyllt pitabröd eller en platt hamburgare, där ett vetebröd fylls med saftigt och kryddstarkt kött. Den muslimska versionen fylls med lamm, annars är det vanligast med pulled porkliknande fl äsk. BIANG BIANG MIAN Dessa breda, handdragna vetenudlar brukar beskrivas som ett av de underliga underverken från Shaanxi. Förr var de enklare husmanskost, men nu ökar de allt mer i status. PAOMO En soppa på långkokt lammkött med bitar av pitabröd i buljongen. Finns i både milda och starka versioner. XI'AN ÄR EN stad med en lång och rik historia som sträcker sig mer än 3 100 år tillbaka i tiden. Härifrån utgår sidenvägen och här hittar man både Qin Shi Huangdis mausoleum med terrakottaarmén och Kinas första moské. Men Shaanxiprovinsens huvudstad har också ett kulinariskt utbud som skiljer sig från den kinesiska mat vi är vana vid att hitta i Sverige. Tack vare stadens stora muslimska befolkning äter man mycket lamm, vid sidan av det annars utbredda fl äsket. Maten är stark, salt, syrlig och inte särskilt söt. Här äter man betydligt mer vete än ris i form av både bröd och vetenudlar. Rätterna är ofta ganska tunga, robusta och defi nitivt mättande, men sällan överdrivet avancerade att tillaga. Det är kanske inget fi nlirskök, men riktigt roligt att utforska. 11 BUFFÉ #12/2020 BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Ca 12 miljoner invånare. TYPISKA SMAKSÄTTNINGAR: Vinäger, chili och vitlök. MUSIKTIPS: Lyssna på traditionell trummusik från Xi'an, framförd av en blås- och slagverksensemble. De båda böckerna Kinamat varje dag och Vegetarisk kinamat varje dag är kokboksförfattaren Jonas Crambys djupdykning i den kinesiska matkulturen. Här hittar man recept på allt från autentiska rätter till den amerikaniserade kinesiska hämtmaten i New York. Missa inte tävlingen om böckerna på sidan 39. Laga som restaurangen! Det är inte svårt att hitta restauranger som serverar traditionella rätter i Xi'an. På Sānyuán Lǎo Huáng Jiā äter man nudlar med tre olika såser och på Zuì Cháng’ān serveras spiskumminstekt potatis och den speciella Xi'an-kycklingen som är kokad, ångad och stekt och har formen av en kalebass (en gammal kultur- och prydnadsväxt). PROVA HEMMA Gör en snabbversion av de kalla liangpinudlarna genom att använda färdigköpta nudlar som kokas och sedan får svalna innan de blandas med chiliolja, vitlök och vinäger. Toppa med strimlad gurka. KOKBOK KINAMAT VARJE DAG
Buffé EN KVÄLL ATT MINNAS En oförglömlig trerätter
s i mysig miljö. Välkommen att fira in det nya året till
Buffé BUFFÉ 25 ÅR I år fi rar Buffé jubileum genom
goda tillbakablickar. Sist, men inte minst, en omåttlig
Buffé FYRA FRASIGA Som lyxig förrätt till nyår ell
er som lättare måltid av det som finns hemma. Frasiga rå
Buffé MATPIONJÄRERNA Prisbelönt delikatessost insp
irerad av den franska landsbygden. Möt paret bakom Svedj
Buffé VINTERVARDAG Saftigt bröd kombinerat med rik
a smaker. Här lagar vi härlig brödmat för vinterns alla
Buffé ICAs EGNA SIDOR Prisvärd nyårsinspiration oc
h ett besök hos bagarna bakom våra egna pajer: så smakar
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör riktar tren
dkikaren mot pizookien – en chokladcookie i jätteformat!