Buffé 1
Buffé DECEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé EN KVÄLL ATT MINNAS En oförglömlig trerätter
s i mysig miljö. Välkommen att fira in det nya året till
NYÅR UGNSBAKAD ROTSELLERI MED CITRON OCH BRYNT SM
ÖR 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 rotselleri ca 800 g 200 g smör ½ tsk salt 150 g stjälkselleri 1–2 citroner 1 ask smörgåskrasse 100 g flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Ansa bort smuts från rotsellerin men låt så mycket som möjligt av skalet vara kvar. Gnid in i 50 g smör och salt runt om. Linda sedan in i blötlagt bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 2 timmar eller tills rotsellerin är mjuk. 2. Bryn 150 g smör i en kastrull. Skiva stjälksellerin i ca ½ cm tjocka bitar. Skala citronen med en kniv och skär ut filéer. Pressa juicen från det som blir kvar av citronen och lägg i en skål med filéerna. 3. Ta bort bakplåtspappret och skär rotsellerin i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela skivorna på 6 tallrikar. Toppa med stjälkselleri, citronfiléer och -juice, brynt smör, smörgåskrasse och lite flingsalt. I GLASET Till den ugnsbakade rotsellerin passar ett vin med fin mineralitet och en kropp som står upp mot sellerin, men även gifter sig med fetman från det brynta smöret. Välj en Chablis i något mer generös stil med mognad i frukten. I området Chablis görs viner i alla prisklasser. I GLASET Burrata är en sorts mozzarellaost, men med krämigare fyllning av grädde och stracciatella. I denna rätt möter fin krämighet mogen frukt och nötighet. I glaset passar ett friskt vin med fin syra och mild örtighet, gärna från södra Italien. Eller varför inte lyxa till det med en syrlig drink? PICKLAD POTATIS MED CRÈME FRAICHE OCH REGNBÅGSROM 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 ½ dl ättiksprit (12 %) 3 dl strösocker 450 g fast potatis 1 rödlök 3 dl crème fraiche 250 g regnbågsrom, löjrom eller tångkaviar salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp ättika, socker, 3 dl vatten och 1 tsk salt. Låt svalna. Skala och skiva potatisen i 3 mm tunna skivor, gärna på mandolin. Koka upp 1 liter vatten med 2 tsk salt. Koka potatisen 2 minuter, häll av och kyl i iskallt vatten. Låt rinna av och lägg ner i den kalla lagen. Låt stå i kylen minst 8 timmar. 2. Skala och finhacka rödlöken. Häll av potatisskivorna och låt rinna av på en bit hushållspapper. Lägg en sked crème fraiche i botten på 6 tallrikar och strö över rödlök. Fördela potatisskivorna över och toppa med rom. BURRATA MED FIKON OCH PISTAGE 6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 dl pistagenötter 6 färska fikon 2 tsk honung 5 msk olivolja 3 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger 3 msk färskpressad apelsinjuice 3 burrata à ca 275 g flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Rosta pistagenötterna 5–7 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna och hacka grovt. TIPS! Hittar du inte färska fikon kan du använda torkade istället! 2. Skär fikonen i klyftor. Rör ihop honung, olja, vinäger, apelsinjuice, 1 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Blanda fikonen med dressingen. Låt stå och dra ca 15 minuter. 3. Lägg en halv burrata på varje tallrik. Lägg på fikonen och häll över dressingen. Toppa med pistagenötterna, lite flingsalt och gärna nymalen svartpeppar. 15 BUFFÉ #12/2020
Buffé BUFFÉ 25 ÅR I år fi rar Buffé jubileum genom
goda tillbakablickar. Sist, men inte minst, en omåttlig
Buffé FYRA FRASIGA Som lyxig förrätt till nyår ell
er som lättare måltid av det som finns hemma. Frasiga rå
Buffé MATPIONJÄRERNA Prisbelönt delikatessost insp
irerad av den franska landsbygden. Möt paret bakom Svedj
Buffé VINTERVARDAG Saftigt bröd kombinerat med rik
a smaker. Här lagar vi härlig brödmat för vinterns alla
Buffé ICAs EGNA SIDOR Prisvärd nyårsinspiration oc
h ett besök hos bagarna bakom våra egna pajer: så smakar
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör riktar tren
dkikaren mot pizookien – en chokladcookie i jätteformat!