Buffé 1
Buffé DECEMBER – TREND/SMAK/DESTINATION
SMAK Ostron TRE TOPPINGS MIGNONETTE Hett och syrl
igt: Blanda 1 dl rödvinsvinäger, 1 fi nhackad schalottenlök, 1 krm salt och ½ tsk svartpeppar. Toppa ostronen med vinägretten och gärna lite tabasco. GURKA OCH PEPPARROT Friskt och pepprigt: Blanda 1 dl fi nt tärnad gurka, 1 msk vitvinsvinäger och 2 tsk olivolja. Smaka av med salt och peppar. Fördela på ostronen och riv över pepparrot. VEGETARISKT "OSTRON" Ett grönt alternativ: Blanda 1 dl fi nt tärnad gurka, 1 dl fi nt tärnad stjälkselleri, 1 msk färskpressad citronjuice och 2 tsk olivolja. Smaka av med salt och peppar och ev lite chilifl akes. Lägg i väl rengjorda ostronskal eller serveringsskedar och toppa med tångkaviar. FÖRVARA RÄTT Sätt ett gummiband runt ostronet eller lägg en tyngd över det och förvara i kylskåp med den runda sidan nedåt och plattare uppåt. ALLT DU BEHÖVER VETA OSTRONET ÄR ETT blötdjur, även kallat mollusk, och tillhör tillsammans med musslan artfamiljen bivalvia. Ostronet omsluts av ett tvådelat, kalkrikt skal som hålls ihop med en slutarmuskel. Ostronet trivs bra i grunda, salta vatten och fi skas i Sverige därför bara på Västkusten. Storleken påverkas av faktorer som djup, näringstillgång och vattentemperatur. I Sverige fi nns två olika ostronsorter, den mindre och rundare Ostrea edulis och den mer avlånga Crassostrea gigas. Ett öppet ostron som inte stänger sig när du knackar på skalet är dött och ska inte ätas. Doften ska vara fräsch, om än lite algig om det är fi skat i svenskt vatten. EN DJUPDYKNING I råvarornas värld! Buff é guidar dig till allt du behöver veta om utvalda skatter från säsongens skaff eri: kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept. SMAKKOMPISAR Fänkål Selleri Tomat Persi alj RECEPT Visste du att... … ett ostron växlar mellan att vara hane och hona? När ostronet först blir könsmoget är det en hane, men efter cirka tre år blir det en hona för att kunna föröka sig. … ett ostron kan bli upp till 30 år gammalt? … ostronet dör direkt när du öppnar det? … ostron bidrar till att minska övergödning i haven? Ett slags miljövänliga havsdammsugare! GRATINERADE OSTRON MED GRÄSLÖK 6–8 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 12–16 ostron (beroende på storlek) 2 schalottenlökar 2 dl crème fraiche 1 dl fi nskuren gräslök 1 msk färskpressad citronjuice 2 krm salt 1 krm nymalen svartpeppar 1 ½ dl riven ost GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C övervärme/grill. Öppna ostronen. Lägg ostronen på en bakpappersklädd plåt. 2. Skala och fi nhacka löken.Blanda crème fraiche, lök, gräslök, citronjuice, salt och peppar. 3. Fördela ca 1 msk röra på varje ostron. Strö över ost. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 minuter eller tills ostronen fått färg. Toppa gärna med lite extra gräslök. TIPS! På buffe.se hittar du en guide för hur du öppnar ostron. 9 BUFFÉ #12/2020
Buffé EN KVÄLL ATT MINNAS En oförglömlig trerätter
s i mysig miljö. Välkommen att fira in det nya året till
Buffé BUFFÉ 25 ÅR I år fi rar Buffé jubileum genom
goda tillbakablickar. Sist, men inte minst, en omåttlig
Buffé FYRA FRASIGA Som lyxig förrätt till nyår ell
er som lättare måltid av det som finns hemma. Frasiga rå
Buffé MATPIONJÄRERNA Prisbelönt delikatessost insp
irerad av den franska landsbygden. Möt paret bakom Svedj
Buffé VINTERVARDAG Saftigt bröd kombinerat med rik
a smaker. Här lagar vi härlig brödmat för vinterns alla
Buffé ICAs EGNA SIDOR Prisvärd nyårsinspiration oc
h ett besök hos bagarna bakom våra egna pajer: så smakar
Buffé SOFIAS SPANING Buffés matkreatör riktar tren
dkikaren mot pizookien – en chokladcookie i jätteformat!