Nöjesnytt Helsingborg 1
MER ITALIENSKT Med en ”önskan att föra det bästa
från Italien in i hjärtat av Köpenhamn” har restaurang Vingaarden blivit det senaste av flera italienska inslag på Köpenhamns matscen. Ägaren må vara dansk, även om han blev gift i Italien, men innan öppningen har det ambitiösa köksgänget spenderat månader i Bologna hos en italiensk mama där de förfinat sina gourmetpizzor, deras färska pasta och både klassisk och modern antipasti. Med en filosofi att det ska vara lika bra för magen som för miljön och med en minimalistisk meny med råvaror av högsta kvalitet öppnade de dörrarna i juni på Vingårdsstræde. I samma lokaler drevs under 60-talet en klassisk jazzklubb och om vi tar historielektionen helt tillbaka till 1500-talet så hittar vi Kung Hans vingård här, vilket också förklarar restaurangens namn. Vingaarden Enoteca e pizzeria, Vingårdsstræde 21 restaurangvingaarden.dk Krognytt från landet i syd Peter Steen-Christensen delar med sig av det senaste från Köpenhamn. TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN HAWAIIGLASS Gelato, isglass på pinne eller gammalCORS I TAKET Pizzan från Neapel dyrkas naturligtvis lika mycket av danskar som av svenskar. Den senaste inkarnationen är på nyetablerade Corsa längst ut på Islands Brygge. Corsa är ett kärleksbarn som kommit ut av vänskapsrelationen mellan grundaren av klädmärket Wood Wood och ägaren av restauranggruppen Cofoco (som driver elva restauranger i Köpenhamn). Konceptet är simpelt. En enkel meny baserad på goda råvaror och en hyllning till Italien, men med ett modernt uttryck vilket passar till den köpenhamnska stadsbilden. Deras pizzor blir bakade på hög värme i 90 sekunder och anrättade med överlag ekologiska råvaror, kökschefen letar dock fortfarande efter en ekologisk buffelmozzarella som håller smakmässigt. Och i den traditionella napolitanska andan så handlar det om att göra det enkla perfekt. De menar att det är svårt att gömma sig när det kommer till margheritan. Det simpla är ofta det svåraste och trots pizzans enkelhet faller det pladask ifall man inte har de rätta råvarorna. Corsa Pizza, Islands Brygge 83 facebook.com/corsapizza dags våffla med kulglass, utbudet i den köpenhamnska sommaren är naturligtvis lika stort och brett som det är läskande. Men kopplingar till Hawaii sticker ut. Dels har vi Tropical Shave Ice på Copenhagen Street Food-marknaden Reffen ute på Refshæleøen. Man kan redan på namnet gissa sig till vad det handlar om. De ”rakar” flisor från isblock som sedan smaksätts och serveras i bägare enligt traditionellt hawaiianskt koncept. Men nu har Köpenhamn också berikats med ett nytt glasskoncept inspirerat av Hawaii. Banana serverar vegansk glass utan tillsatt socker. Glassen är baserad på bananer och dadlar och skapas i en mjukglassmaskin. Som topping kan man välja kokos, blåbär eller hallon och om man verkligen behöver sitt socker kan man lägga mangosirap på toppen. Banana är också förgrundsfigurer för hållbarhetstrenden genom att använda överskottsbananer från stadens tjusigaste matkedja Irma. Tropical Ice Shave, Reffen, Refshæleøen Banana, Jægersborgsgade 27 VÄRLDSBÄST Matupplevelserna börjar redan när du landar på flygplatsen. När det i juni hölls FAB Awards i Dallas, Texas, ett årligt evenemang som hyllar det bästa inom reserelaterade mat- och dryckesupplevelser i hela världen med speciellt fokus på personlighet, kreativitet och innovation, sprang Köpenhamns flygplats Kastrup hem med fyra av de fem kategorierna de var nominerade i. I tre av kategorierna var de Europas bästa inom ”New Food Hall”, ”Offer of the Year” samt en kategori kallad ”Sense of Place” där de rosades för att skapa originella matupplevelser i linje med den köpenhamnska stämningen. Dessutom så vann Mikkeller den tjusiga kategorin Världens bästa flygplatsbar. – Det var viktigt för mig att baren skulle skilja sig från mängden – både kvalitetsmässigt och designmässigt – och visa ett nytt sätt att göra flygplatsbar på, berättade Mikkel Borg Bjergsö som ligger bakom Mikkeller. Mikkeller, Kastrups Lufthavn 20 | nöjesnytt FOTO: PIA SIMMS