Utmärkt Helsingborg 1
BRA KÖK OCH KROGAR I HELSINGBORG Det finns en sta
rk palett av bra kök och krogar i Helsingborg. Och på senare år har staden upplevt ett starkt uppsving men starka influenser av havet som ligger inpå knuten. Vi har valt ut ett axplock av några. De flesta i Helsingborg men även ett i Råå och en som ligger lite norrut. text Redaktionen Rickard Olsson, välkänd krogprofil i Helsingborg, är kökschef över AMA Nikkei Restaurang och Rooptop Bar som huserar på Clarion Hotel Sea U. Rickard har tidigare drivit restaurang Terassen men också arbetat på Sillen & Makrillen i Helsingborg. AMA betyder sea woman på japanska och är taget från fridykartraditionen i Japan där kvinnor dyker efter ostron och pärlor på havets botten. Det passar också perfekt då man serverar ostron från Västkusten som fiskas genom fridykning av den kvinnliga varianten på sea woman i Sverige - Lotta Klemming. Maten är inspirerad av Nikkeiköket som genom sin kombination av peruansk och japansk mat ger japansk elegans med hettan och syran från det peruanska köket genom chili, lime, rötter och potatis. Utifrån ett koncepttänk och en avsmakningsmeny guidar man gästerna igenom en smakupplevelse om de så vill. Menyerna bygger på tanken att man som sällskap ska kunna ta in ett gäng olika smårätter och dela med varandra. Och för att underlätta den upplevelsen för gästen så har man en avsmakningsmeny som sätter ihop smakerna och rätterna i en god kombination. Adress: Kungsgatan 1, Helsingborg Redimat är restaurangen som serverar husmanskost från grunden med ledorden lantligt, rustikt och hemlagat. Restaurangen ägs och drivs av två unga och energifyllda tjejer som träffades på restaurangskolan i Åre. De har båda jobbat inom branschen sedan 15 års ålder och har hunnit med att jobba på allt ifrån kvarterskrogar till välkända restauranger. Nya utmaningar lockade och därför öppnade de hösten 2015 Redimat här i Helsingborg. Deras mål är att skapa en genuin och hemtrevlig känsla som gör restaurangen till en naturlig mötesplats. Redimat är restaurangen där både stammisarna och de spontana lunchgästerna som vill äta riktigt god mat i mysig miljö samlas. Kommer man hit en lunch, kan det vara svårt att få bord om man inte bokat. Redan från start har de haft ett helhetstänk för vad som serveras. Luncherna till exempel serveras alltid med fräsch sallad, hembakt bröd och kryddsmör och med en liten, välbakad kaka till kaffet efter maten. De gör också olika evenemang, den 1-2 juli hittar du Redimat i krögartältet på Gröningen under HX festivalen, tillsammans med Charles Dickens, Helsingborgs bryggeri och Tacos y burritos. Här kommer de att köra mer streetfood aktig mat, som pulled chicken med syrlig kålsallad med sesam, chili, ingefära och limeaioli. Adress: Badhusgatan 4, Helsingborg Vid Helsingborgs nya landmärke, Prismahuset i Oceanhamnen, ligger Brasseriet Helsingborg som en given mötesplats för både luncher och middagar med vänner i kontorshuset Prisma med Stefan Mildén som en av de tre delägarna. Han 10 driver sedan tidigare SMAK i Helsingborg tillsammans med sin fru och ser Brasseriet som en bra expandering av deras verksamhet. -Kommer man hit, ska man känna den avslappnade stämningen, hur allt andas kärlek och glädje, samtidigt som man känner pulsen av staden. Man ska känna sig som hemma, helt enkelt, säger Stefan. Med den nya Varvsbron från Helsingborgs resecentrum är restaurangen den första i området med möjlighet att locka både Helsingborgare och hitresta. Brasseriet har öppet alla dagar i veckan med några paradrätter på menyn såsom räkmacka, Moule frites och pepparstek. De satsar på säsongsanpassade menyer med fokus på råvaror av hög kvalitet. Det finns också ett stort sortiment av vin och hantverksöl från mikrobryggerierna i trakten. Adress: Redaregatan 50, Helsingborg Människors möteskultur och resande har börjat finna nya mönster och transformeras. Nelly’s Food Etc på Radisson Blu Metropol Hotel får nu än mer axla rollen som en trygg upplevelse samtidigt som restaurangen ger möjlighet till en gastronomisk upplevelse veckans alla dagar. Du känner kökets puls och kockarnas passion genom det öppna köket i en mycket avslappnad och mysig restaurangmiljö. En designad á la carte meny för frukosten på hotellet med ledorden ”extra allt” går inte av för hackor.