Studentmagasinet 1
S TUDENTMAGASINET NR 2-2018 VAD BLIR DET FÖR GLÖG
G I ÅR DÅ? Ordet glögg kommer från ordet glödga som betyder ”uppvärma” och blev en populär juldryck först under 1890-talet i Sverige. Kryddat vin som det så simpelt, men gott är, har alltid gjorts med olika kryddblandningar. Idag finns de otaliga sorter att köpa, både med och utan alkohol. Vi testar några olika sorter från de stora glöggproducenterna. Vinfabriken Äppelglögg spetsad med Calvados Med smak av äpple, kryddnejlika, ingefära, kardemumma, kanel och vanilj. ”Sting, men inte mer” Vi går vidare till Vinfabrikens Äppelglögg spetsad med Calvados som för de som inte vet ett destillat från cider som görs av äpplen och till viss del päron. Och det märks att det ligger en bakgrund i ciderns värld då glöggen är sötare än den andra äppelglöggen vi testat och medel betydligt tydligare sting då glöggen faktiskt har en av de högsta alkoholhalterna av testets alla deltagare. Men sen reagerar inte smaklökarna mer, tyvärr. Betyg 3 av 5 Vinfabriken Äppelglögg 11% Med smak av äpple, kryddnejlika, ingefära, kardemumma, kanel och vanilj. ”Kul med variation!” Det första du tänker på när du hör ordet glögg är kanske inte just äppelglögg. Men just denna äppelglöggen med 11% alkoholhalt uppskattades av testpanelen just för att den rekommenderas att drickas kall. Med tydlig smak av äpple, dock inte sådär söt-syrlig som en t.ex. äppelmust kan vara uppskattades glöggen av testpanelen som något alla kan tänka sig variera det traditionella glögg-valet med! Betyg 4 av 5 Vinfabriken Torpets Glögg Pluras kök 15% Med smak av svarta vinbär, lingon, kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. ”Höll inte måttet” Torpets glögg smakar likt sitt namn, en sommarstället. Betyg 1 av 5 56