Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | restaurang Gotland – den ga
stronomiska ön Text // Paul Dahlgren Foto // Pressbild Gotland är Sveriges gastronomiska centrum för råvaror och produkter. Här finns ekologiskt odlade grönsaker som morötter, potatis, ramslök och sparris. Kött finns i form av lammen och biffkorna. Fiskarnas uppdragna gäddor, lax och karp samt skaldjur. Stenugnsbakat surdegsbröd. Samt inte minst den svarta tryffeln. Grönsaker Stora Tollby, en kvarts resa österut från Visby, är öns främsta producent av grönsaker. Den förser många av Stockholms bästa butiker och restauranger med utsökta råvaror. Mest kända är de för sin potatis, 23 olika sorter finns i sortimentet. Potatis vilken årligen serveras på Nobelmiddagen. Lilla Bjers, i utkanten av Visby, har både en gårdsbutik och gårdskrog. På krogen serveras det egenodlade i utsökta rätter. En god lunch började med en soppa på zucchini, purjolök och tomat. Därpå bräserat lamm med fänkål, äpple och potatis. Dessert en äppelkaka med bär och grädde. Bagerier Trevliga utflyktsmål är de förstklassiga bagerier som Gotland har. Norr om Visby finns Själsö Bageri med en fin havsutsikt. Gott bröd där vi gärna köper det danska rågbrödet. Värd en egen resa är Ruts StenugnsFamiljeägt lokalt företag Egentillverkade kvalitetsprodukter sedan 1992 Chark • Korv • Kött Kalvdans • Ostkaka m.m. 20 Björkbacka 139• 0587 - 412 33 www.tjurskallen.se bageri i Lärbro, nära Fårösund. En gammal vindpinad smedja omvandlades 2006 till ett populärt café. I centrum står den stora, nyuppförda, stenugnen där brödet förädlas, för att kunna avnjutas i den vackra trädgården. I Näs, systrarna Marie och Josefin Nilssons uppväxtort, på öns södra del, finns Näs Bageri Bosarve. Sommartid fylls gårdsplanen av fikasugna gäster. Restauranger Fisk och skaldjur avnjuts bäst på Katthammarsviks Rökeri, i mitten av öns östra kust. Vi kan rekommendera den mustiga fisksoppan, de rökta räkorna med aioli, bröd och citron eller den varmrökta laxen med potatis, romsås och knäckebröd. Fisk som bäst. Ett positivt nytillskott är Wärdshuset Guldkaggen i Burgnäs, på södra Gotland. Kände krögaren Danyel Couet har gjort om ett hamnmagasin från 1600-talet till en franskinspirerad krog. Menyns tema är ”Provencalskt” där det erbjuds ostron, bläckfisk, musslor, gårdskyckling, grillat och crème brulée. Här åt vi en perfekt Steak Frites, grillad, mör köttbit med pommes frites, tomatsallad och en nyslagen bearnaisesås, så gott, så gott. Bästa restaurangen på ön är Krakas krog i byn Kräklingbo, på östra sidan av Gotland. Här bjuder Ulrika Karlsson in till en smakupplevelse. Det gröna utgör 80 procent av menyn, med bär, frukter, grönsaker, svamp och örter från skog och mark runt restaurangen. Fisken fångas runt ön och köttet kommer från närbelägna gårdar. I Visby är restaurangutbudet oerhört stort. Innestället är Surfers med rätter från kinesiska provinsen Sichuan. Ett kök som bjuder på starka och bedövande smaker med Sichuanpeppar eller chili men också milda, söta, salta och syrliga smaker. Allt presenterat i mellanstora rätter. Rekommenderas kan pilgrimsmusslorna och de kryddade revbensspjällen. I nedre hörnet av Stora Torget finns fiskrestaurang Bakfickan. Gästerna söker sig gärna till Bakfickan för att till lunch äta klassikern, stekt strömming, potatismos och kajpsmör. Populär är den krämiga fisksoppan, med minst tre sorters fisk, serverad med en påse hembakat bröd och en aioli som har det rätta stinget. Värdshuset Lindgården, på Strandgatan, hanterar råvarorna från Gotland på allra bästa sätt. En bra start är en toast med kantareller. Nostalgiskt erbjuds sedan starten för 35 år sen en äkta plankstek, en av Sveriges allra bästa. Oxfilé på ekplanka med duchessespritsad potatis, rostade rotfrukter, grilltomat och en äkta slagen bearnaisesås. En plankstek som förgyller besöket på Gotland. Givna avslutet är Lindgårdens klassiska mullbärsparfait med mullbär plockade från den egna trädgården Gotland Gotland, 17 mil lång och fem mil bred, har i tusen år varit en naturlig mötesplats. På ön bor drygt 60 000 invånare varav nära 25 000 av dem i Visby. Årligen besöker 800 000 turister ön. Många återvänder till Gotland för att uppleva världsarvsstaden Visby inom dess 3,4 km långa ringmur och/eller besöka den underbart vackra ön och/ eller det karga ”Bergmanska” Fårö. Gotlandsfavoriter Bakfickan – Fisk & Skaldjur Katthammarsviks Rökeri – Fisk & Skaldjur Krakas Krog Lilla Bjers - Gårdskrog Näs Bageri Bosarve. Ruts Stenugnsbageri Själsö Bageri Stora Tollby – Gårdsbutik Surfers - Asiatiskt Värdshuset Lindgården Wärdshuset Guldkaggen