Åtelspecial Februari 2022 1
tet tränger in ca 1 cm/dygn så om man t ex har en
köttbit som är 6 cm tjock så behöver den ligga i saltlagen i tre dygn. Stora köttstycken behöver sprutsaltas eftersom de annars måste ligga väldigt länge i lagen. Det är viktigt att köttet är torrt före rökning. Torka Rök ditt viltkött Med en elektrisk rök från Bradley röker du enkelt din mat. Du kan ställa in temperatur och tid och rökskåpet sköter sig i stort sett själv. Man laddar det med rökbriketter som sedan automatiskt matas in efter hand. Det finns många olika sorters briketter, t ex al, bok, hickory och ek. Om du ska röka kött så behöver det saltas innan rökningen. Det vanligaste är att man lägger det i en saltlag. Salthalten brukar ligga på mellan 7 och 10%, beroende på hur salt kött man vill ha. Man ska använda jodfritt salt och/eller nitritsalt. Man kan också tillsätta andra kryddor eller socker i lagen. Saltlagen kokas upp och när den svalnat så lägger man i köttet och ställer det i kylen. Salav det och kör gärna röken en stund (30-45 minuter) med bara värme (utan rök) för att torka köttet på ytan. Fyll inte röken helt eftersom luften måste cirkulera och flytta runt brickorna för jämnare tillagning (det är varmast i botten av röken). Hur lång tid rökningen tar beror på omgivningens temperatur, hur stora bitar du har och vilken temperatur du vill ha på det färdiga köttet. Använd en termometer så ser du när det är färdigt. Vildsvinskött är helt tillagat vid 68 grader. För hjort- och älgkött kan 50-60 grader vara lagom eller så kanske du bara vill röka ditt kött lätt för att sedan grilla eller tillaga det på något annat sätt. Bradleyröken sköter sig i stort sett själv men du måste se till att det finns briketter att mata fram, fylla på vatten (behövs för att släcka de använda briketterna) och hålla koll på när köttet är färdigt. Gör ditt eget pålägg! Rökt viltkött blir perfekt smörgåspålägg. Rökning - Så röker du kött och fisk Art.nr. 9789175866598 Författaren Alf Andersson tar upp allt från rökningens kemi och teknik, bakteriologi, förberedelse av kött och fisk - till själva rökningsprocessen och olika rökmetoder. 219:Rökgenerator med Kallrökningsenhet Art.nr. 689796990377 Briketter 120 st Olika sorter. Pris från 456:Storsäljare! Kallrökningsenhet utformad för att förbättra kallrökningsegenskaperna och ge lägsta möjliga temperatur i rökskåp. 770:adapter Art.nr. 689796990117 Bygg din egen kött-eller fiskrök! Bradley Rökgenerator ansluter du enkelt till ditt eget rökskåp med hjälp av medföljande adapter. 2595:Rök Digital 6-galler Art.nr. 689796990322 Rökskåp i rostfritt stål för bästa resultat under hemmarökning. Digital kontroll av temp, tillagning och röktid. Rymmer 108 liter. H107 x B51 x D46 cm. 5995:17 Rök Digital 4-galler Art.nr. 689796990308 Rökskåp i rostfritt stål för bästa resultat under hemmarökning. Digital kontroll av temp, tillagning och röktid. H79,5 x B43,5 x D46 cm. 5195: