AMES 1
ROM – DEN EVIGA STADEN I Rom, “den eviga staden”,
njuter vi av atmosfären och känner påtagligt historiens vingslag.Hur välbekanta är inte namnen Campo di Fiori, Colosseum, Forum Romanum, Fontana di Trevi, Pantheon, Peterskyrkan, Spanska trappan, Piazza Navona och Vatikanen? TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER Rom har tre miljoner invånare och dess inre stadskärna nås på ett tilltalande promenadavstånd. Staden vimlar av romantiska miljöer, pittoreska byggnader, moderna modehus, trendiga barer, mysiga restauranger och caféer, små marknader och trevliga butiker. Här är några av våra bästa matupplevelser i Rom. ANTICO ARCO ÄR en topprestaurang. Den ligger på torget Piazzale Aurelio högt upp på kullen ovanför Trastevere. Den fantastiska utsikten över Rom från det branta berget är värd en resa i sig. Stämningen är avslappnad inne i den stilfulla matsalen. Genom det halvöppna köket ser vi kockarnas intensiva och koncentrerade skapande av rätter. Aptitretaren är en knaprig torskkind och friterad bläckfisk med en mojitosås. Friskt och gott. Därefter följer rätterna friterad rödtunga med en smakfull sås på gröna ärtor, tomatsoppa med ricottaost och basilikabröd, pasta carbonara, mört och gott kött som långkokts med säsongens varma grönsaker, samt en grillad aborre med panzarella. Kvällens höjdpunkt var pastarätten, en krämig carbonara toppad 58 med hyvlad svart tryffel. Vilken doft, vilken smak! Efter en fördessert med rosmaringlass blev avslutningen en perfekt chokladsufflé. Varm med rinnande Valrhona-choklad. Vilken matupplevelse. NÄRA DET TURISTTÄTA torget Piazza Navona, på det lilla torget Piazza del Fico, finns restaurangen Da Francesco – berömd för att de där serverar Roms bästa pizzor. Pizzadegen är föredömligt tunn och frasig och täcks med härliga råvaror. Pizzan Quattro formaggio med gorgonzola-, mozzarella-, parmesan- och ricottaost var god, men Da Francesco har också fina sallader samt fisk- och kötträtter. En genuin och bra familjerestaurang i ett område runt Piazza Navona där många restauranger är turistfällor. I innestadsdelen Trastevere finns Le mani in pasta. Inredningen gör att vi kommer på oss med att se oss om efter hundarna Lady & Lufsen. Antipastin med skinka, korvar och salami samt säsongens grönsaker (till exempel tomater, sparris och kronärtskockor) är en bra start. Suverän är också sautén på musslor. RESTAURANGENS MEST BERÖMDA rätt är den sardinske chefskocken Iviano Piras Linguine All ’Aragosta, med hummer. In kommer ett stort väldoftande fat med perfekt kokt pasta, ”al dente”, och en hel nykokt hummer, allt avsett för två gäster. Så gott tillsammans med ett bra vitt vin från Lazioregionen. Och visst finns det här goda ostar, krispig crème karamell och en utsökt tiramisu. Men vi minns de somriga smultronen med äkta vaniljglass. Vilken avslutning, vilken upplevelse. Le mani in pasta är mycket prisvärd och kan rekommenderas i allt. På kullen bakom Spanska trappan och Barberini ligger den exklusiva stadsdelen Vittorio Veneto. Här driver sedan något år de båda tjejerna Chiara och Giulia trendiga restaurangen Misticanza. Restaurangen på bakgatan Via Sicilia är mycket innovativt och trivsamt inredd. Här följs fyra olika sorters bröd av en flaska vitt vin och en karaff med vatten. Förrätten är små och goda friterade zucchiniblommor odlade i den egna Lazioregionen. Den följs av en klassisk pasta carbonara med det rätta tuggmotståndet på pastan. Desserten är en tårta gjord på färska persikor. Vilken perfekt middag. RESTAURANGFAVORITER I ROM Antico Arco www.anticoarco.it Da Francesco www.dafrancesco.it Le mani in pasta www.lemaniinpasta.com Misticanza www.misticanzaroma.it