Chef & Karriär Position
Chef & Karriär Chefen i siffror
Chef & Karriär Chefen som blev klimataktivist
Chef & Karriär Kompetens framför magkänsla
Chef & Karriär Mitt liv som chef
Chef & Karriär Hantera gnällande medarbetare
Chef & Karriär Chef vill utmana fördomarna
Chef & Karriär Arbetsplatsen - Röda Korset
Röda Korset levererar 16 200 liter färskt vatten
till en by i Donbass, Ukraina. – Jag är bland annat ansvarig för den hälsopool med kontrakterad vårdpersonal som står redo att åka ner om vi blir tillfrågade. Vi har ett par personer i pipelinen som inte kommit i väg än. Hon är för övrigt själv en av dessa personer. Väskan är packad sedan ett par veckor och vilken dag som helst kan hon överge krisledningscentralen på sjunde våningen i kontorshuset på Söder i Stockholm och bege sig till kriget. – Om min profil blir eftersökt kommer jag att åka. Det kan gå fort och det är klurigt att få in folk i Ukraina. Det är inget man gör lättvindigt, men det är mitt jobb och min chef tycker det är jättebra att jag kan åka. I krisledningscentralen på sjuan jobbar även Jesper Fridolf, enhetschef på internationella avdelningen på Svenska Röda Korset. Han ingår också i den insatsstyrka som samordnar organisationens hjälpinsatser utomlands, eftersom han tidigare var chef för just Ukraina. Även han är sjuksköterska i botten och utbildade sig till det i syfte att få jobba på Röda Korset med humanitär hjälp. – Inom sjukvården finns en enorm glöd för att ta hand om människor och den är lika stark här. Folk är enormt motiverade och vi skulle kunna arbeta dygnet runt eftersom jobbet aldrig tar slut. Världens lidande är oändligt och det är jobbigt att veta, säger han. En av hans viktigaste uppgifter som chef just nu är att se till att ingen jobbar för mycket och sliter ut sig när de ska hantera hjälp till Ukraina samtidigt som de ska sköta sina vanliga åtaganden. – Nu gäller det att vara extra varlig, för folk här går i gång lätt och det går att köra på bara adrenalin ett tag, men inte hur länge som helst. Folk måste få tid till återhämtning och det gäller att hitta och hålla balansen, säger han. Jesper Fridolf påpekar att han som chef också har ett ansvar att hålla igen och föregå med gott exempel, så att inte andra känner sig tvingade att jobba dygnets alla timmar. Men även om alla ger sitt yttersta nu är risken för en kollektiv härdsmälta inte så överhängande som den kan tyckas, menar Jesper Fridolf. – Den stress vi känner här är inte negativ, den kan man stänga av någonstans. Den farliga stressen uppstår ur frustrationen över att man inte har kontroll och inflytande. Här ser man ändå lätt resultat av sitt arbete, säger han. NR 2 2022 CHEF & KARRIÄR /29
Chef & Karriär Har du rätt lön?
Chef & Karriär Kulturkrock chefa i Sverige
Chef & Karriär Min inspiration
Chef & Karriär Mentorn
Chef & Karriär Alla vinner på volontärjobb
Chef & Karriär "Ombord stannar tiden"
Chef & Karriär Träning och hälsa
Chef & Karriär Berömda chefer