Chef & Karriär Position
Chef & Karriär Chefen i siffror
Chef & Karriär Chefen som blev klimataktivist
Chef & Karriär Kompetens framför magkänsla
Chef & Karriär Mitt liv som chef
Chef & Karriär Hantera gnällande medarbetare
Chef & Karriär Chef vill utmana fördomarna
Chef & Karriär Arbetsplatsen - Röda Korset
Chef & Karriär Har du rätt lön?
Chef & Karriär Kulturkrock chefa i Sverige
ning, strategier och resultat fogas in i en model
l som pekar åt ett motsatt håll. En person som möter utländska chefer är Pia Ståhl, arbetsmiljökonsult på Prevent (som leder kursen Work environment for managers). Enligt henne kan arbetsgivarens stora ansvar för att förebygga stress och ohälsa vara svårt att förstå för någon som är ny i Sverige. – När det gäller social och organisatorisk arbetsmiljö har vi kommit väldigt långt jämfört med många andra delar av världen. Det är inte bara asbest och utrustning, säger Pia Ståhl. Att chefen ska samverka i dialog med sina anställda upplevs också som lite konstigt för utländska ledare. Men många chefer upplever fördelar, som att de kan leda team som är mer självstyrande, säger Pia Ståhl. Ledarna tycker också det är positivt att arbetstagarna själva måste rapportera risker i arbetsmiljön. – Det skapar en förståelse för att det är ett gemensamt ansvar, att allt inte ligger på chefens axlar. Jakob Löfgren, forskare i etnologi på Lunds universitet, har intervjuat utländska mellanchefer i Sverige om hur de upplever dålig stämning på jobbet. En person sa att det tog ett år att förstå att allt som inte är ett ja är ett nej i Sverige. – Kanske, vi får se och nja betyder nej, säger Jakob Löfgren. Han har också sett att gränsen för vad som uppfattas som privat upplevs som skarpare i Sverige än i flera andra länder. Att vara känslosam ses som negativt. Det positiva är att ingen skriker. Det negativa att man förväntar sig mer rak kommunikation. En annan skillnad som nämns är att svenska chefer gärna inväntar tystnad innan de svarar i samtal, medan man i Sydeuropa förväntas avbryta mer som överordnad. Det svenska idealet är ödmjukt och lyhört. – Som en chef sa: ”Om man är en bra ledare i Sverige behöver man inte peka med hela handen.” VAD ÄR ANNORLUNDA MED ATT VARA CHEF I SVERIGE? AJAY NAIK, vd SKF i Sverige, från Indien. – Jag är imponerad av hur fackförbunden bygger dialog, och av jämlikheten, lagarbetet och den säkra arbetsmiljön. I Indien har chefen alltid rätt och det är mer byråkratiskt. Det jag saknar här är en känsla av brådska. Företagsbehov förändras och Sverige är högteknologiskt, men omvärlden hinner ikapp. – Svenskar vill undvika konflikt, ha klarhet och att en chef ska godkänna saker innan de agerar. Ibland har man inte klarhet men måste ta beslut ändå. Själv inspireras jag av Mahatma Gandhis ledarskap – stark vilja, mod och empati. NINA FRANTZEN, ansvarig för ledarskapsutveckling på Michelin i Nordeuropa, från Norge. – Det kollektiva tänket och Jantelagen är både en utmaning och en möjlighet. Svenskar förväntar sig att beslut tas i grupp. Det var lätt att först bli lite frustrerad och gå på för snabbt. Det positiva är att när beslut väl fattats genomförs de direkt, med respekt för majoritetsbeslutet. – I Sverige får man också lite mer gratis med titlar, det beror nog på industrihistorien. I Norge lägger man högre vikt vid om man tycker någon förtjänat ens respekt. FELIX ANDLAUER, VP Mobility Solution på Nevs, från Tyskland. – Det är mindre hierarkiskt och högre i tak än i Tyskland, vilket passar mig bra. Även där tolkade jag min chefsroll så. Jag ger medarbetare mycket frihet och vill att de ska kunna säga vad de vill. Men här sticker det inte ut. – Det är en stark strävan efter konsensus i Sverige, på gott TOMAS MÜLLERN JAKOB LÖFGREN PIA STÅHL och ont. Det positiva är att alla vet vad de ska göra, men det kan vara ineffektivt. Ibland skojar jag och säger: ”Nu gör vi på det tyska viset: Jag bestämmer bara!” NR 2 2022 CHEF & KARRIÄR /37
Chef & Karriär Min inspiration
Chef & Karriär Mentorn
Chef & Karriär Alla vinner på volontärjobb
Chef & Karriär "Ombord stannar tiden"
Chef & Karriär Träning och hälsa
Chef & Karriär Berömda chefer