Sommarguiden Helsingborg 1
KROGAR PÅ SKÅNSKA SLÄTTEN gärna sittande. Man vil
l helst inte åka hem. Och när du väl vaknar igen så gör du det till doften av nybakat bröd från deras eget microbageri vilket förgyller en frukostbuffé som också har hemlagade marmelader. Det är, som de själva säger - ”För folk utan hämningar”. Talldungens Gårdshotell ligger i Brösarp på Österlen, mitt bland vidunderliga bokskogar, rullande backar och vidsträckta stränder, på en plats där det har funnits, eller finns, en talldunge som så gett hotellet och restaurangen sitt namn. Restaurangens mat må vara inspirerad av södra Europa men menyn lutar sig såklart emot lokala råvaror. Det är enkelt och rustikt och man kan njuta av en prisvärd meny med fyra serveringar kallad Spisarmenyn som utmärkt kan matchas med naturviner från den stora vinkällaren. Allt detta blir ditt för det facila priset 550 kronor - plus ytterligare 550 kronor för dryckesmenyn till. Problemet sedan, eller möjligheten beroende på hur man ser det, är att vinkällaren är ganska omfattande. Så denna vindestination, eller det framtida hålet i plånboken, slutar kanske inte där och då. Jord & Bord, Örnahusen Uttrycket från jord till bord har använts otroligt mycket sedan hållbarhet visade sig handla om rikets säkerhet och språknämnden samtidigt upptäckte att frasen ”lokala råvaror” hade slitits ut och behövde renoveras. Jord till bord-strategi med, närproducerade råvaror, är vad som egentligen alla namnen i den här artikeln handlar om. Ett mattänk som genomsyrar mycket av Skånes finaste matdestinationer. Och ett tänk som gett namn till den vegetariska restaurangen Jord & Bord på Österlen. Jon och Giovanna Lindberg öppnade sin ekologiska restaurang och köksträdgård för fyra år sedan där trädgården fungerar som deras skafferi och inspiration. Menyn reflekterar naturligtvis vad de har tillhands under säsongen och de lagar och bakar naturligtvis helt från grunden med deras egenodlade råvaror. Målet är att gästerna ska kunna njuta av deras oas på landet medan de delar med sig av den passion de har för att laga hälsosam och smakrik mat. Deras förhoppning är nyfikna besökare som spänt vill ta del av de spännande smaker som jorden har att erbjuda, det vill säga deras köksträdgård som idag innehåller allt möjligt som exempelvis rödkål, kronärtskocka, lök, pumpa, björnbär och lupiner. På deras soliga terass kan du stifta bekantskap med uppfinningsrika rätter och vegetariska smaksensationer, från frukostens kimchifritters med grillad sparris, till lunchens quinoaburgare, chili med bönor eller säsongens soppa. Och ifall deras inspirerande matlagning inte skapar nog med intresse för det vegetariska och ekologiska så försöker de även sprida kunskap om mat och ekologisk trädgårdsodling genom bland annat kurser och föredrag. Vi lyfter på hatten. Heaven, The Lodge När krisen dök upp för något år sedan innebar det naturligtvis ganska snabbt problem för både hotell- och besöksnäringen såväl som för restaurangbranschen. Ett av de tidiga offren var The Lodge på Romeleåsen mellan Genarp och Veberöd. Vad som började som en dröm om en plats för avkoppling och välbefinnande uppe över Skånes trädkronor, levde lyckligt i nästan alla sina dagar innan det abrupt slutade med en lavin av avbokningar och plötslig konkurs. Förra sommaren dök dock nya ägare upp till SPA-hotellet och ett led i den nya satsningen är ett fokus på restaurangen Heaven. Från en av de andra covidoffren, Michelin-beströdda SAV, plockade de det ansedda kocknamnet Alexander Fohlin som styr deras kulinariska satsning. Säsongens råvaror, närproducerat och inspirerat av den svenska floran och faunan är vad det handlar om. Dessutom kan man såklart krydda besöket med ett dopp i poolen och utsikt över landskapet. Holy Smoke, Bräcke Stämningen är en sidedish. Barnen kommer för grillade marshmallows, de vuxna för rökt kött. Holy Smoke utanför Höganäs i Kullabygden började som en längtan efter något som inte fanns. Kött som legat och gottat till sig i en smoker under en herrans massa timmar. Men upplevelsen ska kunna härledas tillbaka till första tuggan som enligt Holy Smoke är helt avgörande. Och här har vi detaljen där Holy Smoke sticker ut från resten av restaurangerna på denna lista. Förutom fläskkött från Ugglarps och kyckling från Bjärefågel så behöver de alltså gå över ån för att hitta det bäst lämpade köttet. Den kommer från Creekstone Farms i Arkansas City, Kansas som levererar prime brisket och shortribs och har allra högsta kvalitetstänk på alla nivåer och noggrant utvalda Black Angus-kreatur. Sen är det raka vägen till deras smokehouse. ”Allt som kommer in rått, kommer ut rätt”. Hörte Brygga, Foto: ©Christian Gustavsson Hörte Brygga, Foto: ©Christian Gustavsson Heaven/The Lodge 20