Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
Buffé BANG, BANG SICHUAN Köket från den kinesiska
provinsen liknar inget annat! Inspireras av 8 smakrika r
Buffé MAT FÖR HELA VECKAN Skralt i kassan efter vi
nterns ledighet? Lösningen stavas goda, prisvärda grytor
STORKOK BOURGUIGNON MED SVARTA LINSER 8 PERSONER
/ ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 12 steklökar 4 vitlöksklyftor 4 morötter 4 msk olja eller smör 4 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 2 tsk torkad timjan 4 lagerblad 4 dl rött vin 2 grönsaksbuljongtärningar 4 tsk japansk soja 4 dl torkade belugalinser salt, svartpeppar potatismos och syltlök till servering Svampfräs 400 g champinjoner eller valfri svamp 2 vitlöksklyftor 2 msk olja eller smör GÖR SÅ HÄR 1. Skala steklöken och halvera. Skala och skiva vitlöken. Skala morötterna och skär i cm-stora bitar. Fräs lök, vitlök och morot i olja i en gryta på medelvärme i några minuter tills löken mjuknar. 2. Tillsätt tomatpuré, mjöl, timjan, lagerblad, vin, 6 dl vatten, buljongtärningar och soja. Låt koka på svag värme under lock ca 60 minuter. 3. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, häll av. 4. Svampfräs: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och hacka vitlöken fint. Fräs svamp och vitlök i oljan tills det får färg. Smaka av med salt och peppar. 5. Lägg ner linserna i grytan. Låt grytan sjuda ca 10 minuter. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. 6. Toppa grytan med svampen och servera gärna med potatismos och syltlök. POTATISMOS 8 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 kg mjölig potatis 2 msk smör eller olivolja 2 dl grädde eller växtbaserat alternativ salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Mosa eller vispa potatisen till ett mos med smöret och grädden. Smaka av med salt och peppar. KIKÄRTSGRYTA MED PAPRIKA OCH SOLROSKÄRNOR 8 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 4 dl solroskärnor 2 tsk malen spiskummin 4 inlagda grillade paprikor 2 msk tomatpuré 2 tsk balsamico eller honung 2 msk färskpressad citronjuice 1 tsk sambal oelek 2 grönsaksbuljongtärningar 9 dl kokta kikärtor eller 3 förp à 380 g olja salt, svartpeppar Tillbehör 2 kg små potatisar t ex delikatesspotatis 400 g frysta haricots verts 2 rivna vitlöksklyftor GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Lägg potatisen på en plåt med 2 msk olja och ½ tsk salt och rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills potatisen är klar. 2. Rosta solroskärnorna och spiskummin i en torr stekpanna tills det får lite färg. 3. Lägg i en mixer med den grillade paprikan och mixa till en röra. Tillsätt tomatpuré, balsamico, citronjuice, sambal oelek och 2 msk olja och mixa. 4. Häll röran i en kastrull eller stekpanna. Tillsätt 6 dl vatten och buljongtärningar, låt koka upp och koka några minuter. Lägg ner kikärtorna och låt bli varma. Smaka av med salt och peppar. 5. Koka haricots verts 1–2 minuter i saltat vatten. Häll av och blanda med 2 msk olja och vitlök. Servera grytan med potatis och haricots verts. TIPS! Du kan använda valfri sorts buljongtärning, välj den du har hemma. 23 BUFFÉ #01/2022
Buffé GALEN I GRÖT Hög tid att förnya gröten! Vi b
juder på 6 nya sätt att servera frukostklassikern på – b
Buffé MATPIONJÄRERNA Vi besöker rökeriet Bergmans
Fisk och Vilt i Vilhelmina – en riktig delikatessdestina
Buffé ICAs EGNA SIDOR Färdigskurna grönsaker som f
örenklar i vardagen, en guide till våra egna varor, genv
Buffé SOFIAS SPANING För en extra god gofika: prov
a Sofia Nilssons kladdkakecookies.