Buffé JANUARI Trenden, råvaran och matkulturen att
utforska just nu.
TREND Bagels NYC i GBG RESTAURANG DE HÄRLIGT SEGA
hålbröden har inte längre bara en given plats i amerikanernas hjärta. Vi utforskar bagelns position på den svenska trendhimlen. ALLA SOM NÅGON gång varit på Jimmy and Joan’s New York i Göteborg vet att här finns bagels väl värda ett besök. Restaurangen drivs av New York-födda Elizabeth Rubin och är en hyllning till hennes pappa Jimmy och hans tvillingsyster Joan. De ljuvliga bröden var huvudattraktionen under barndomens söndagsbruncher. Här serveras autentiska New York-bagels med noga utvalda toppings, allt från klassiker som färskost och kallrökt lax till oväntat goda varianter som kanelrussin eller salladslöksomelett. Självklart kan du även välja att få din bagel med sesam-, vallmofrön eller extra allt – en så kallad everything bagel. Du hittar Jimmy and Joan’s New York på Teatergatan 22 i Göteborg. ”Mänskligheten har länge drömt om ett sätt att ständigt ha tillgång till nybakta bagels.” – Skribenten och receptkreatören Jonas Cramby En, två, tre! … INGREDIENSER ÄR ALLT som behövs för att kunna servera nybakade bagels till frukosten med detta snabbrecept som du gör utan kokning! För 6 stycken bagels: Blanda 3 dl vetemjöl, 1 ½ tsk bakpulver och ½ tsk salt. Tillsätt 2 dl matyoghurt (10 %) och knåda till en deg. Dela i 6 bitar och rulla till bollar på mjölad bänk. Platta till lite och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större. Lägg på en bakpappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg och strö över sesam- och vallmofrön. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter på 200 °C. TRE FRÅGOR EMILY FOWLER Kock och driver det digitala bagelbageriet chefmama.se Hur kom koncept Chef Mama till? – Ända sedan jag flyttade till Malmö från USA för nio år sedan har jag saknat riktiga bagels. När pandemin slog till år 2020 började jag, som många andra, ägna mer tid åt bakning – och framför allt bagels. Samtidigt behövde jag hitta en kompletterande inkomstkälla för att få familjeekonomin att gå ihop. Det var där och då som idén till Chef Mama föddes. Varför är bagels så populärt? – Jag tror att det är för att bagels korsar alla typer av socioekonomiska gränser. De älskas av och är tillgängliga för alla – vuxna som barn, rika som fattiga. Vad är hemligheten bakom perfekta bagels? – Först och främst knådningen, den får inte slarvas med! Sedan är det viktigt att bröden varken kokas för länge eller för snabbt. Slutligen, snåla inte med toppingen och unna dig ett tjockt lager krämig färskost! Läs mer om och beställ dina nybakta bagels från Emily på chefmama.se 8 BUFFÉ #01/2022
Buffé BANG, BANG SICHUAN Köket från den kinesiska
provinsen liknar inget annat! Inspireras av 8 smakrika r
Buffé MAT FÖR HELA VECKAN Skralt i kassan efter vi
nterns ledighet? Lösningen stavas goda, prisvärda grytor
Buffé GALEN I GRÖT Hög tid att förnya gröten! Vi b
juder på 6 nya sätt att servera frukostklassikern på – b
Buffé MATPIONJÄRERNA Vi besöker rökeriet Bergmans
Fisk och Vilt i Vilhelmina – en riktig delikatessdestina
Buffé ICAs EGNA SIDOR Färdigskurna grönsaker som f
örenklar i vardagen, en guide till våra egna varor, genv
Buffé SOFIAS SPANING För en extra god gofika: prov
a Sofia Nilssons kladdkakecookies.