Nöjesnytt Jönköping 1
JKPG – BRA RESTAURANGER BLIR ÄNNU BÄTTRE Det finn
s gott om restauranger i Jönköping, staden är faktiskt en av de restaurangtätaste i landet. Och det finns dessutom gott om bra restauranger. Nu ska de som är bra bli ännu bättre. Det ser Taste Jkpg till, föreningen för stadens krögare som vill utvecklas ytterligare ett steg. Sorlet ligger högt över de dukade borden i nattklubbslokalen Sliver. På scenen står Jérémy Piras, Pernods egen champagneambassadör och håller en bubblande föreläsning om Champagne, Cava och Prosecco. Vid de dukade borden sitter ett 60-tal intresserade åhörare, personal från stadens ledande restauranger och suger i sig kunskapen tillsammans med välsmakande klunkar ur alla provsmakningsglasen. Vid ett av borden hittar vi en nöjd Jon Espeset, en av krögarprofilerna på Harrys/Sliver och en av drivkrafterna inom Taste Jkpg, stadens egen restaurangförening. – Att under så här trevliga former öka kunskapen hos personalen har flera fördelar, berättar han i en paus. – Dels främjar det givetvis samarbetet i Taste Jkpg när vi träffar våra kolleger från olika restauranger och kan prata om allt vi har gemensamt, men framför allt så handlar utbildning och kunskap om att höja statusen på de olika yrkena inom restaurangbranschen generellt. Det är ett problem för alla oss seriösa krögare att våra yrken tappat i status de senaste åren. Det är svårt att hitta personal som helhjärtat vill satsa på en karriär inom restaurang. Att vara servitör till exempel ses idag som ett tillfällighetsjobb för ungdomar som efter bara något år söker sig vidare inom andra branscher. Stor personalomsättning innebär naturligtvis stora problem för en krögare, men Jon poängterar att ett större problem är att gästerna inte får den service de förtjänar när de sitter vid restaurangbordet: – Om våra kunder till exempel vill veta skillnaden mellan en Prosecco och en Cava så måste vi kunna svara på det och kunna ha en dialog med våra gäster som bygger på kunskap och intresse. Dagens gäst vill veta vad de äter och dricker och då måste vi som restaurang kunna leverera den kunskapen. Jon drar en parallell till lärlingssystemet som finns i de flesta andra länder, ett system som innebär att restaurangpersonalen fick en längre varaktig utbildning som gav både skicklighet och yrkesstolthet: – Det försvann i Sverige för flera år sedan men jag skulle inte ha något emot om vi fick tillbaka något liknande – alla tjänar på ökad kunskap. Personalen blir mer trygg i sin yrkesroll och gästerna får en bättre service. Han får medhåll av Lasse Harbom, krögare på Blackstone som på kort tid blivit en populär mötesplats för matälskare i staden: – Utbildningen är ett av skälen till att jag tycker Taste Jkpg fyller en viktig funktion i dagens Jönköping. Jag ser dessutom tydligt att min restaurang går bättre om min personal har rätt kunskap när de vägleder gästerna i deras mat- och dryckesval. Men utbildning är bara ett av målen för de 25-tal restauranger som ingår i Taste Jkpg. Man vill också fungera som en sammanhållande enhet i dialogen mellan beslutsfattare, ordningsmakten och de kommunala instanser som övervakar verksamheten. – Vi driver de frågor som vi är övertygade om kan utveckla Jönköping till att bli en ännu bättre stad för både invånare och besökare. Vi fungerar också som ett bollplank för de olika politiska förslag som dyker upp och som berör stadens framtida attraktionskraft. För en bra stad behöver ett bra restaurangliv, så enkelt är det, förklarar Jon och tar en försiktig sipp ur Proseccoglaset. I det närmaste perspektivet för Jon och Taste Jkpg står fler utbildningar inom både dryck och mat: – Jag hoppas snart kunna ha en styckningsutbildning så alla får lära sig vad som blir vad på kötttallriken… – Men vi är också långt framme i diskussionerna om att ha lite mer gemensamma arrangemang där god mat och dryck står i centrum. Kanske en smakrik matfestival, en riktig galakväll, eller kanske utveckla våra existerande restaurangveckor vid fler tillfällen. För vi är visserligen konkurrenter på papperet vi som är med i Taste Jkpg, men vi vet också att får vi fler och fler att upptäcka njutningen och upplevelsen av att gå ut och äta så är det bra för oss alla. På scenen tar Jérémy Piras till orda igen och fortsätter prata bubbel. Och för alla er läsare som vill veta skillnaden mellan Champagne, Prosecco, Cava, Sekt och alla andra drycker som mousserar (bubblar) så handlar det i korthet om ursprungsland, druvsorter och jäsningsprocesser. Vill ni veta mer så går till någon av restaurangerna som ingår i Taste Jkpg. De kan. I TEXT: STAFFAN HAGBERG 8 | nöjesnytt