Omtanke 1
RECEPT Vegetarisk vecka World Meat Free uppmanar
för fjärde året att äta mer vegetariskt för miljöns skull och i år utökas kampanjen från en dag till en hel vecka. Svenska stjärnkocken Paul Svensson är som enda svensk en av huvudpersonerna i ”Protectors of the planet” – en serie filmer som uppmanar till en hållbar matkonsumtion. – Hur vi ser på livsmedel och hur vi konsumerar mat behöver förändras. Vi måste inse att vi är en del av vår planet och inte står över den, säger Paul Svensson. – Det är viktigt för mig att dela med mig av kunskapen och passionen som kommer när du jobbar med naturen i stället för emot den. Jag vill göra det jag älskar att göra samtidigt som jag inspirerar kommande generationer till en bättre syn kring konsumtion av mat – det är mitt största mål i livet, säger Paul Svensson. 11-17 juni uppmanar och inspirerar World Meat Free Week till att äta mer vegetariskt för miljöns skull. Alla behöver inte ge upp kött helt och hållet men genom att upp muntra till små förändringar vill man visa att det går att få stora effekter när många är med. På www. worldmeatfreeweek.com kan du signa upp dig och dela ditt stöd till kampanjen. Paul Svenssons Rödbeta, srirachadressing och getyoghurt 4 portioner ca 300 g små rödbetor med blast, gärna ekologiska ó dl ättiksprit (12%) ó dl honung 2 tsk fänkålsfrön 1 msk rapsolja Dressing 2 msk srirachasås 4 msk nötolja eller kallpressad solrosolja 1 msk honung Till servering 2 dl avrunnen getyoghurt Salt Svartpeppar 60 | www.ssil.se Skär av rödbetsblasten en liten bit från roten. Skär bort bladen från stjälkarna. Skrubba rödbetorna väl och koka dem i cirka 1 liter lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt stjälkarna koka med mot slutet, cirka 2 minuter. Lyft upp betor och stjälkar och kyl i kallt vatten. Koka ihop rödbetsvattnet till ca 1 dl. Tillsätt ättika, honung och fänkålsfrön. Koka upp. Låt svalna. Lägg stjälkarna i lagen. Marinera 1–2 timmar. Skär betorna i klyftor/bitar. Dressing: Mixa sriracha, nötolja och honung till en slät dressing. Stek rödbetsbladen hastigt i olja. Stryk ut getyoghurt på 4 tallrikar. Salta och peppra. Fördela rödbetor, stjälkar och blad över yoghurten. Ringla över dressing.