Nöjesnytt Jönköping 1
NOTISER MALMBORGS KONDITORI TAR ÖVER LINDSTRÖMS C
AFÉ F ör snart hundra år sedan öppnade Lindströms café på Torpa i södra delen av Jönköpings stadskärna. Där caféet ligger, i en gatukorsning, är det en ständig ström av människor som rör sig. Caféet ligger i en byggnad där den gamla charmen är välbevarad med fina valv i lokalen och med stora fönster ut mot Klostergatan. I somras, närmare bestämt den 6:e augusti, fick Lindströms nya ägare. Caféet köptes av Malmborgs konditori, med paret Gustaf och Victoria Stenkula, i spetsen. – Vi har länge velat expandera och driva fler caféer, Gustaf har nog varit mer drivande än jag där. Så när möjligheten dök upp att ta över Lindströms tog vi chansen. Jag var jättenervös innan för man vet ju aldrig hur det verkligen kommer att bli även om man har stora förhoppningar, säger Victoria. Vad Victoria verkligen gillar med Lindströms och Torpa är just den gamla charmen. Därför har de inte gjort någon större nyrenovering i lokalerna efter ägarbytet, utan istället tvärt om, varit mer bakåtsträvande vad gäller inredningen. – Vi har tapetserat och målat om för att det skulle bli lite ljusare men sen har vi inte gjort mycket mer. Jag har en förkärlek till det äldre och några dukar på borden här har mormor virkat och morfar har byggt en soffa. Sen har vi köpt en del udda stola och gamla bord för att det ska kännas lite äldre, fortsätter Victoria. Gustaf och Victoria har bestämt att inte byta namn på caféet då de känner att Lindströms som namn, är lite av ett begrepp på Torpa. – Att det är vi på Malmborgs som driver det är en annan sak, men vi känner att det är känsla i namnet Lindströms café, så det får helt enkelt vara kvar. Både Victoria och Gustaf har lång erfarenhet av café- och restaurangbranschen. Gustaf tog över Malmborgs för snart 19 år sedan och Victoria kom in för 9 år sedan. Innan dess har hon bott och arbetat i Stockholm i samma bransch. Förutom Lindströms så driver de Malmborgs konditori vid både Hovrättstorget och på Brunnsgatan på Väster. På Malmborgs vid Hovrättstorget har de dessutom sitt eget bageri där de tillagar det mesta som säljs på de tre caféerna. Just på Lindströms har de valt att fortsätta med traditionellt bakverk och torra kakor, kombinerat med frukostbuffé, mackor och ett mindre utbud av sallader. – I och med att vi har ett bageri så provar vi ibland att ta in något nytt bakverk och så går det bra ett tag. Men oftast faller vi tillbaka på det mer traditionella som alltid funkar. Jag tror och hoppas att stamkunderna som alltid gått hit innan uppskattar det och att de fortsätter komma tillbaka, säger Victoria. Det senaste året har det hänt mycket i företaget Malmborgs. Förutom att det nu köpt upp Lindströms café med allt vad det innebär, har de renoverat konditoriet vid Hovrättstorget och dessutom startat en e-handel. – Man kan lägga sin beställning på hemsidan och sen är det bara komma förbi och hämta upp det. Perfekt om man ska ha större kalas eller tillställningar. Från början hade vi tänkt ha ungefär 15 produkter på sidan, istället blev det 51 stycken, säger Victoria och skrattar. ■ TEXT & FOTO: MELINDA KÅREMALM GLÄDJE F ör snart ett år sedan stod renoveringen av gamla Karlssons salonger klar och öppningen av Glädje var ett faktum. Planeringen och renoveringen av restaurangen började redan flera månader tidigare och det krävdes många ändringar och justeringar under arbetets gång innan allt var klart. – Vi ville få det mycket ljusare och fräschare, gärna med lite färg och samtidigt öppet. Det tar tid att hitta rätt färger och utformning och vissa saker har vi ändrat flera gånger innan vi blivit nöjda, säger Viktor Bohman restaurangchef på Glädje. Tanken med renoveringen var att det skulle finnas plats för lunch- och middagsgäster, att det skulle passa de som vill gå ut och ta något glas, men också att det skulle locka de som vill köra en helkväll. Glädje skulle helt enkelt passa vid alla tillfällen. Men den största förändringen skedde ändå i själva restaurangen. – Det har blivit mycket större fokus på maten och själva restaurangupplevelsen, men också att det ska vara mingelvänligt, fortsätter Viktor. Vad som är relativt unikt med Glädje är det stora fokus som läggs på närproducerade och ekologiska råvaror. Stora delar av köttet kommer från Skövde slakteri och fisken kommer från Hjo. För att råvarorna ska vara ekologiska krävs det att gårdarna de kommer från är certifierade. Den medvetna satsningen på råvarorna är något som uppskattats hos gästerna på Glädje. – Gästerna är så medvetna idag om vad det är de vill ha och vad som är bra, vilket är väldigt kul. Att vi har satsat så mycket på bra råvaror är något som uppskattats av gästerna, berättar Viktor. Viktor påpekar att hela restaurangbranschen ändrats enormt de senaste åren. Själv har han jobbat i branschen i tio år och han tror just att gästernas medvetenhet kring maten har gjort att folk går ut och äter mer och då blir de mer kräsna. – Det går ju trender även inom mat och dryck. Nu är det fortfarande mycket fokus på ekologisk mat och det kommer nog bli mer av den varan, men även vegetariskt och raw food. Öl är också en trend som hållit i sig och något vi satsat på här. Vi har försökt ta in olika ölsorter från hela världen, samt vår egen Glädjeöl från Kvänum, fortsätter Viktor. Just i Jönköping, som är en snabbt växande stad, har det öppnat mycket restauranger och krogar de senaste åren. Konkurrensen tror Viktor ändå är bra för branschen då det ställer högre krav på de olika ställena. På Glädje erbjuds à la carte och lunch med kött och fisk varje dag, klassisk wallenbergare och vegetariska rätter. På Glädje hängmörar de dessutom köttet själva vilket är relativt unikt för en restaurang i Jönköping. På grund av satsningen i köket behövde man nyanställa runt 20 personer och det var då Viktor tog över som restaurangchef. Tidigare har han arbetat på flera restauranger runt om i Jönköping och andra delar av världen. – En av de bästa sakerna med det här yrket är att det är så fritt och man kan jobba med det överallt i världen. Det är socialt då man träffar mycket folk och man kan hela tiden lära sig nya saker och utvecklas, säger Viktor. ■ TEXT: MELINDA KÅREMALM FOTO: MELINDA KÅREMALM & GLÄDJE 58 | nöjesnytt