Buffé 1
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
MIDSOMMAR TIPS Istället för Västerbottensost kan
du välja någon annan vällagrad ost som prästost eller Folke. Simon Hedö och Kalle Hurtig Edlund CIRKA TRE KILOMETER från Fårösund på norra Gotland, där landskapet är kargt men häpnadsväckande vackert, hittar man Bungenäs – en skyddad liten halvö gömd mellan kalksten och öppet hav. Under 1900-talets första hälft fanns här Gotlands största kalkbrott, innan det på 1960-talet blev övningsområde för försvaret. Idag är Bungenäs ett öppet, bilfritt område där kvarlämningarna från det förra seklet i form av kalkstensugnar, granatkratrar och bunkrar i kombination med den säregna naturen gjort det till ett populärt utflyktsmål. Förutom en fantastisk naturupplevelse, ett café och en konsthall finns här två av Gotlands mest omsusade matdestinationer: Bungenäs Matsal och Kalkladan. BUNGENÄS MATSAL OCH Kalkladan drivs sedan 2017 av Sonny Gustavsson, med Simon Hedö och Kalle Hurtig Edlund vid köksrodret. I Kalkladan serveras enkel men vällagad sommarmat från lunch till middag, medan minimalistiskt inredda Bungenäs Matsal erbjuder fine dining med fokus på färsk fisk och grönsaker. Gemensamt för de båda köken är att i princip alla grönsaker är odlade någonstans på ön, vilket möjliggör för fräscha, dynamiska och säsongsbetonade menyer. – Ett nära samarbete med lokala producenter gör såklart att vi kan servera mat lagad på råvaror av högsta kvalitet, men det gynnar även hela Gotland och dess bönder, berättar Simon och Kalle för Buffé när vi bjuds in till ett typiskt midsommarfirande hos dem på Bungenäs. SÄSONGEN FÖR BUNGENÄS inleds passade nog alltid på midsommardagen. Då vallfärdar såväl lokalbefolkning som turister till den magiska platsen för en traditionsenlig sillunch med klassiska tillbehör, samt en somrig grillmiddag med okomplicerade men fantastiskt goda tillbehör. För om det närodlade utgör den ena grundstenen för Kalkladan och Bungenäs Matsal så är enkelheten den andra. – Grundtanken är att enkelt alltid är både godast och bäst, konstaterar Simon och Kalle. OCH EFTER ATT ha smakat på den otroliga mattjessillen, den vackra primörsalladen och de kryddiga lammracksen som de två kockarna skapat unikt för Buffé blir det tydligt: enkelt är verkligen godast. / Potatis från Tollby gård MATJESSILL PÅ KALKLADANS VIS 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 dl gräddfil 500 g färskpotatis 4 skivor kavring 3 msk rapsolja 6 ägg 50 g smör ca 500 g matjessillfiléer 1 stor rödlök 1 kruka gräslök 100 g Västerbottensost smörgåskrasse till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp gräddfil och koka tills den spricker, ca 1 minut. Häll i en ren kökshandduk eller ett kaffefilter som lagts i en sil. Låt svalna 14 BUFFÉ #06–07/2022 och ställ i kylen över natten. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. 2. Mixa eller hacka kavringen till smulor och stek krispig i olja på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. 3. Lägg ner äggen i kokande vatten och koka 7–8 minuter. Spola kalla och skala. Bryn smöret. 4. Skär sillen i bitar. Skala och finhacka rödlöken. Skiva gräslöken tunt. Halvera äggen. Halvera potatisen och värm i det brynta smöret. 5. Lägg sillen i botten på tallriken. Lägg på potatisen och det brynta smöret. Toppa med ägg, gräddfil, rödlök, gräslök, kavring och klippt krasse. Riv över osten och servera direkt. Foto Jonas Kullman
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.