Buffé 1
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
BUFFÉ REDER UT ENKELT ATT VÄLJA SVENSKT Anledning
arna att välja svenskt före importerat i butikshyllan är många. Men vilka är de egentligen? Buffé reder ut. DET VAR SOM hämtat ur en John Bauer-saga. Dimman låg som ett vackert täcke över sjön och kossorna betade fridfullt i vattenbrynet. Det var tidig höst, luften var frisk och bortsett från gårdskatten som spann förnöjt i mitt knä var det tyst och stilla. Mjölkbonden som satt intill såg ut över sin idyll, suckade och satte punkt för sagan: ”Allt det här är förmodligen igenväxt och borta om 10 år!” Mjölkbonden, som driver en gård utanför Umeå i Västerbotten, skulle senare utveckla sin dystopi med förklaringen att många mjölkbönder har svårt att få den ekonomiska ekvationen att gå ihop idag. Där och då fick begreppet lokalproducerat sin kontext även för en oinvigd storstadsbo. Friskare och gladare djur Det är ingen myt att djuren i Sverige generellt mår bättre än i övriga Europa. Detta främst tack vare de svenska djurskyddsbestämmelserna, som är relativt strikta jämfört med andra EU-länder. Våra lagar om djurskydd syftar dels till att skydda djuren från lidande, dels till att försäkra att de får ett så bra liv som möjligt. Den principen omfattar allt från riktlinjer om transporter – högst åtta timmar får en transport ta – till slakt och levnadsmiljö. Man värnar även om djurens naturliga beteenden och de ska därför enligt lag vistas i sin naturliga miljö i så stor utsträckning som möjligt. Det är till exempel lag på att mjölkkor ska beta utomhus under sommarhalvåret och under vintern ha ett mjukt naturligt underlag samt generöst med utrymme att röra sig på. Tack vare dessa restriktioner kan man som konsument vara säker på att svensk djurhållning vilar på etiska grunder som månar om djurens allra bästa. 20 BUFFÉ #06–07/2022
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.