Buffé 1
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
BUFFÉ REDER UT En oumbärlig yrkeskår Dagens bönde
r står inför en svår men betydelsefull uppgift. Samtidigt som det blir svårare att leva på jordbruk är yrkeskåren viktigare än någonsin – inte minst för en stark inhemsk livsmedelsindustri. Varje bonde skapar utöver sin egen roll även en rad arbetstillfällen i form av köpta tjänster, förnödenheter och vidareförädling. Jordbruks- och livsmedelssektorn sysselsätter cirka 115 000 personer. Närmare hälften av dessa arbetar i en kommun med färre än 25 000 invånare. Svensk matproduktion är därför helt avgörande för att vi ska få behålla en levande landsbygd. En stadig svensk livsmedelsproduktion är också viktig för Sveriges självförsörjning och i längden för vår krisberedskap. Mångfald Många svenska lantbrukare strävar efter en biologisk mångfald när det gäller såväl djur som växter på sina marker – men det kräver att marken brukas och inte växer igen. Biologisk mångfald är egentligen ett samlingsbegrepp som omfattar variation mellan arter, inom arter och livsmiljöer. Den är en förutsättning för ett välmående ekosystem och för att kunna stå emot olika påfrestningar på naturen, som följd av till exempel klimatförändringar. Vi är också beroende av biologisk mångfald och välmående ekosystem eftersom de förser oss med ekosystemtjänster, det vill säga mat och pollinering av grödor. Varför välja svenskt? Det finns många skäl att välja svenskt. Kanske är det djurens välmående som motiverar den ena, en levande landsbygd som är viktig för den andra och vikten av biologisk mångfald som övertygar den tredje. När jag själv möts av etiketter som lovar svensk härkomst i matbutiker numera dyker minnesbilden av de betande kossorna vid sjön upp. Och då är det faktiskt inte särskilt svårt att välja svenskt. / Scanna QR-koden för att läsa mer om fördelarna med att välja svenskt. Mindre antibiotika Debatten om antibiotika i köttindustrin har varit en het fråga inom EU. Men i Sverige har vi faktiskt den lägsta antibiotikaanvändningen i hela Europa – antibiotika får nämligen inte ges till svenska djur såvida det inte ordinerats av en veterinär. En annan unik reglering i Sverige syftar till att skydda såväl konsumenter som djur från salmonella. Skulle salmonella påträffas på en svensk gård får djuren på gården inte slaktas, och hela gården måste saneras, även detta unikt inom EU. Symbolen Från Sverige visar att en vara odlats eller fötts upp, förädlats och/eller packats i Sverige. Håll utkik efter märkningen när du handlar! TEXT SOFIE ZETTERGREN BONNEVIER ILLUSTRATION DARLING CLEMENTINE 21 BUFFÉ #06–07/2022 Källor Jordbruksverket, LRF, Från Sverige, Riksdagen/djurskyddslagen
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.