Buffé 1
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
GRILLSÅSER Vilken sås passar till vad? RECEPT EVE
LINA BÖRJESSON STYLING TOVE NILSSON FOTO LENNART WEIBULL En god sås gör varje grillmåltid komplett – men vilken sås passar egentligen bäst till det du helst lägger på grillen? Vi guidar dig genom såsdjungeln! CHILIBEARNAISE CA 4 DL / 30 MIN INGREDIENSER 300 g smör 3 persiljestjälkar 3 dragonstjälkar 1 schalottenlök 2 ½ msk rödvinsvinäger 2 äggulor 1 tsk dijonsenap 1 tsk worcestershiresås 2–3 tsk sambal oelek salt GÖR SÅ HÄR 1. Smält smöret och ta från värmen. Plocka persiljan och dragonbladen från stjälkarna. Hacka örtbladen fint. Lägg stjälkarna i en kastrull. Skala och hacka löken grovt och lägg i kastrullen tillsammans med vinäger och 2 msk vatten. Koka upp och låt koka ca ½ minut. Sila ner i en tjockbottnad kastrull. 2. Tillsätt äggulorna i vinägerkoket och vispa ihop. Värm på medelvärme till ca 65 °C under vispning. Sänk temperaturen och tillsätt smöret droppvis under konstant vispning. 3. Vispa ner dijonsenap, worcestershiresås, sambal oelek och örter. Smaka av med salt. HALLON- OCH CHILISÅS CA 2 DL / 45 MIN INGREDIENSER 250 g färska eller tinade frysta hallon 1 finhackad vitlöksklyfta ½ msk rapsolja 1 finhackad röd chili ½ dl strösocker 1 msk vitvinsvinäger 2 krm salt ½ tsk majsstärkelse GÖR SÅ HÄR 1. Mixa hallonen och sila genom en finmaskig sil. Fräs vitlöken i oljan ca 1 minut. Tillsätt hallonpurén och chili och låt koka under omrörning ca 1 minut. Tillsätt socker, vinäger och salt och låt koka 2–3 minuter. 2. Blanda majsstärkelsen med 1 msk kallt vatten och rör ner. Låt koka under omrörning tills den tjocknar, 2–3 minuter. Låt svalna helt. 40 SANDEFJORDSÅS CA 3 DL / 15 MIN INGREDIENSER 1 dl vispgrädde 1 dl crème fraiche 100 g rumsvarmt smör ½ kruka hackad gräslök ½ kruka hackad dill 75 g stenbitsrom 1 tsk färskpressad citronjuice salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp grädde på medelvärme. Tillsätt crème fraiche och vispa. Rör ner smöret lite i taget under vispning, koka ej. 2. Ta från värmen och tillsätt gräslök, dill, rom och citronjuice. Smaka av med salt. VIT BARBECUESÅS CA 3 DL / 15 MIN INGREDIENSER 3 dl majonnäs 2 msk äppelcidervinäger 2 tsk finriven pepparrot 1 msk dijonsenap 1 tsk honung ½ tsk vitlökspulver ½ tsk paprikapulver 1 krm cayennepeppar ½ tsk svartpeppar ½ tsk worcestershiresås salt GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt. VEGANSK AIOLI CA 2 DL / 15 MIN INGREDIENSER 1 vitlöksklyfta 2 dl rapsolja 1 tsk dijonsenap 1 tsk vitvinsvinäger 3 msk spad från kokta kikärtor salt GÖR SÅ HÄR 1. Skala och riv vitlöken fint. Häll oljan i en hög, smal bunke och tillsätt vitlök, senap, vinäger och kikärtsspad. 2. Sätt ner en mixerstav i botten och starta mixern och lyft sakta uppåt. Smaka av med salt. BARBECUESÅS CA 7 DL / 45 MIN INGREDIENSER 2 rödlökar 1 vitlöksklyfta 4 ½ cm ingefära 1 msk olivolja 1 dl mörkt muscovadosocker 2 msk tomatpuré 1 dl färskpressad apelsinjuice 2 msk sherry- eller rödvinsvinäger 1 msk dijonsenap 1 msk worcestershiresås 1 förp passerade tomater 400 g GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Fräs löken i oljan i en stekpanna. Rör ner sockret och fräs ca 5 minuter tills löken är lite karamelliserad. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter. 2. Tillsätt vitlök, ingefära, apelsinjuice, vinäger, senap, worcestershiresås och passerade tomater. Låt koka på svag värme ca 30 minuter, rör då och då. Ta från värmen och mixa såsen slät med stavmixer. Förvara kallt. CHIMICHURRI MED BASILIKA CA 2 DL / 15 MIN INGREDIENSER 1 kruka basilika 1 dl olja 3 msk rödvinsvinäger 1 finhackad schalottenlök 1 finhackad vitlöksklyfta 1 finhackad röd chili ½ tsk salt 1 krm svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Plocka basilikan och hacka. Rör ihop alla ingredienser. BUFFÉ #06–07/2022 C h m i i c h r u r i m e d b s a l i i a k
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.