Buffé 1
SMAK gurka TIPS – Svalkande gurkraita: Blanda ¼ f
int tärnad gurka, 2 msk hackad mynta, 3 dl matyoghurt, 1 krm malen spiskummin, 1 krm malen koriander, ½ msk honung och ½ tsk salt. Servera till kryddstarka rätter. – Uppfriskande gurk- och limelemonad: Blanda juicen från 3 lime, 4 msk socker och 8 dl vatten. Rör tills sockret löses upp. Tillsätt hyvlad gurka, limeskivor och myntakvistar. Låt dra ca 30 min. Servera med is. FÖRVARA RÄTT Runt 8–12 °C med plastfilmen kvar eller i en plastpåse. ALLT DU BEHÖVER VETA GURKAN SÄGS HÄRSTAMMA från Indien och kom till Sverige i slutet av 1500-talet. Gurkväxter tillhör en familj med över 800 arter och 120 släkten där exempelvis gurka, zucchini och pumpa ingår. Den gurksort som vi vanligtvis hittar i matbutiker i Sverige kallas slanggurka och finns tillgänglig året runt. Den har ett mörkt skal med ett ljust, grönvitt inre och är vanligtvis runt 30–40 cm lång. Slanggurkan äts för det mesta rå medan västeråsgurkan, som är mindre och skördas omogen, används till olika inläggningar som saltad gurka och pressgurka. Slanggurkan odlas nästan enbart i växthus eftersom den är känslig mot frost och behöver jämn värme. Säsongen för svensk gurka pågår från februari till november, resten av året importeras den från Spanien eller Holland. RECEPT VÄLJ SVENSKT Under sommaren finns det gott om svenskodlad gurka, håll utkik efter Från Sverige-märkningen när du handlar! GURKSALLAD MED VINDRUVOR OCH FETAOST 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER Visste du att... … gurkan botaniskt sett är ett bär? … slanggurka innehåller cirka 98 procent vatten? … Kina är världens största producent av gurkor? De producerar cirka 54 miljoner ton gurka årligen jämfört med Sveriges 43 000 ton. … gurkan blir mjuk och blek om den förvaras med äpplen eller tomater? 1 stor gurka 2 msk olivolja 1 msk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 2 selleristjälkar 250 g vindruvor 150 g fetaost 3 msk rostade hackade pistagenötter 1 kruka mynta flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och dela gurkan längsmed. Skrapa ur kärnhuset med en sked och spara kärnorna i en skål. Skär gurkan i bitar. 2. Mixa gurkans kärnor tillsammans med olja, citronskal och -juice, ½ tsk flingsalt och 1 krm peppar. 3. Skiva stjälksellerin och halvera vindruvorna. Blanda med gurkan och dressingen. Lägg upp på ett fat och toppa med smulad fetaost, pistage och mynta. TIPS Servera salladen till grillad fisk eller kyckling. 9 BUFFÉ #06–07/2022 SMAKKOMPISAR DILL FÄNKÅL GETOST VATTENMELON FÖLJ MED PÅ en djupdykning i den krispiga gurkans värld.
Buffé EN GOTLÄNDSK MIDSOMMARDRÖM Njut av ett drömm
igt midsommarfirande på Bungenäs Matsal. På menyn? Svens
Buffé SOMMARSKATTER Jordgubbar hör den svenska som
maren till! Ta del av 5 ljuvliga recept med den söta fav
Buffé HELA SVERIGES MATPIONJÄRER Möt 5 banbrytande
pionjärer inom mat och dryck.
Buffé FRISKT OCH FÄRGSTARKT Varma sommardagar kräv
er svalkande, friska rätter! Hitta inspirationen här.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Ladda upp inför fotbolls-EM
och följ med till jordgubbsodlingen K-G Paulssons.